Vizsgálja a versenyhivatal, hogy itthon miért drágábbak a gyorstesztek, mint máshol Európában

2021. december 23. – 18:18

Másolás

Vágólapra másolva

Vizsgálja a koronavírus-gyorstesztek piacát a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert felmerült, hogy a belföldön kapható tesztek ára európai összehasonlításban is túl magas, a gyorstesztek kapcsán több panasz is érkezett a hatósághoz – írja a GVH közleménye.

„A fogyasztói árak – európai átlaghoz mért – magasabb árszintjének okait a nemzeti versenyhatóság gyorsított ágazati vizsgálat keretében vizsgálja meg, különös tekintettel arra, hogy a piaci probléma széles fogyasztói kört érinthet” – írja a GVH.

A versenyhivatal közleménye szerint ezért felmérik a kínálatot és piaci folyamatokat, valamint az értéklánc különböző szintjein elhelyezkedő piaci szereplők körét az áraikkal együtt. A versenyhatóság a közeljövőben számos piaci szereplőt fog megkeresni.

A vizsgálat eredményeit jelentésben összegzik majd. A GVH-nak egy hónapja lesz a jelentéstervezet elkészítésére, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb egy hónappal meghosszabbítható. „A versenyhatóság kiemelten vizsgál minden piaci magatartást, amely összefügg a járványhelyzettel, és a fogyasztók széles körét érinti” – áll a közleményükben.

Orbán Viktor miniszterelnök a keddi kormányinfón azt mondta, érthetetlen számára, hogy a magyar patikákban bizonyos tesztek miért kerülnek sokkal többe, mint külföldön.