Vasárnap a nagylaki magyar–román határon: kettő hazautazó volt beoltva, 1500 embert zártak karanténba

2021. december 20. – 20:17

Másolás

Vágólapra másolva

Tizennégy napra karanténba küldik azokat a beutazókat Romániában, akik nincsenek beoltva, nem estek át a koronavíruson, és egy negatív PCR-tesztet sem tudnak felmutatni, írja a Főtér.ro. Vasárnap közel 120 ezren utaztak be az országba a belügyminisztérium adatai szerint, közülük 13 ezer embert kellett karanténba küldeni a védettségi igazolvány és a negatív teszt hiánya miatt.

Lucian Bode belügyminiszter szerint érthetetlen, miért gondolják egyesek azt, hogy nem kell komolyan venni a karanténról szóló rendelkezéseket, hiszen ezt már hetekkel ezelőtt kihirdették. Szerinte különösen furcsa az, hogy a Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások, akik közül többen nem adatták be maguknak a koronavírus elleni védőoltást, még arra sem voltak képesek, hogy a hazaútjuk előtt csinálnak egy PCR-tesztet. Holott Bode szerint tudják, hogy az ünnepek után csak úgy térhetnek vissza a munkahelyükre, ha tesztelnek.

A 120 ezer vasárnapi beutazóból 80 ezren érkeztek a magyar–román határon keresztül, és bár nem tudni, hogy közülük konkrétan hányan mentek haza teszt vagy védettségi igazolvány nélkül, nagyon magas számra utalhat egy adat a nagylaki határátkelőről:

ott vasárnap reggel 8 és délután 14 óra között az országba érkezők közül 1500-an kerültek karanténba, és csak ketten voltak beoltva.

„Azt hiszem, ez mindent elmond rólunk. Nagyon elkeserítő!” – idézte az Arad megyei tisztiorvosi szolgálat vezetőjét az Aradon.ro. A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy aki karanténba került, és megszegi annak szabályait, az bűncselekményt követ el.

„Nem akarom elrontani senkinek sem az ünnepét, de azt sem akarom, hogy az ünnepekre hazaérkező 13 ezer román bűncselekményt kövessen el. Elvárom mindenkitől, hogy felelősen viselkedjen, mert a hatóságok tenni fogják a dolgukat”

mondta Lucian Bode.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!