CNBC: A Google először a fizetést vonja meg, majd kirúgja azokat az alkalmazottakat, akik nem oltatják be magukat

2021. december 15. – 07:05

Másolás

Vágólapra másolva

A Google közölte az alkalmazottaival, hogy akik nem tartják be a cég oltásra vonatkozó irányelveit, el fogják veszíteni a fizetésüket, és végül kirúgják őket, írja a CNBC belső dokumentumok alapján.

A lap által megszerzett dokumentum szerint a cég alkalmazottainak december 3-ig kellett nyilatkozniuk az oltottságukról, és feltölteniük az azt igazoló dokumentumot, illetve vallási vagy egészségügyi mentességet kérni. A határidő után pedig felveszi a kapcsolatot a cég azokkal, akik ezt nem tették meg.

A feljegyzés szerint azokat a munkavállalókat, akik a január 18-i határidőig nem teljesítették az oltási szabályokat, 30 napra fizetett „adminisztratív” szabadságra küldik, ha ezután sem történt változás, jön egy legfeljebb hat hónapig tartó fizetés nélküli szabadság, és végül jön a felmondás.

Nem a Google az egyetlen óriásvállalat, ami hasonló szankciókon gondolkodik. A Kroger, az Egyesült Államok legnagyobb szupermarketlánca bejelentette, hogy az oltatlan alkalmazottai számára megszünteti azt az ajánlatot, hogy ha elkapják a koronavírust, a betegség, illetve karantén idejére fizetett szabadságot kapnak. Az új rendszerben vagy elhasználják ilyenkor az amúgy meglevő szabadnapjaikat, vagy fizetés nélküli szabadságot kérnek. Az oltottak, ha a vakcina ellenére elkapnák a vírust, továbbra is kapják a fizetésüket a betegség/karantén ideje alatt. Az oltatlanoktól ráadásul a céges betegségbiztosítás havi plusz 50 dollár kockázati felárat von le a fizetésből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!