A legnagyobb amerikai szupermarketlánc megvonja a fizetést az oltatlan dolgozóitól, ha megfertőződnek a vírussal

2021. december 14. – 21:00

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon ugyan teljesen ismeretlenül cseng a neve, a Kroger a legnagyobb szupermarketlánc Amerikában, vagy másfél tucat márkanév alatt összesen 2200 boltjuk van, az éves forgalmuk pedig megközelíti a teljes magyar gazdaság teljesítményét (a cég forgalma 120 milliárd dollár, a magyar GDP 155 milliárd). Közel félmillió alkalmazottal az USA egyik legnagyobb munkáltatójának számít a vállalat.

A cég most bejelentette, hogy az oltatlan alkalmazottai számára megszünteti azt az ajánlatot, hogy ha elkapják a koronavírust, a betegség, illetve karantén idejére fizetett szabadságot kapnak. Az új rendszerben vagy elhasználják ilyenkor az amúgy meglevő szabadnapjaikat, vagy fizetés nélküli szabadságot kérnek. Az oltottak, ha a vakcina ellenére elkapnák a vírust, továbbra is kapják a fizetésüket a betegség/karantén ideje alatt. Az oltatlanoktól ráadásul a céges betegségbiztosítás havi plusz 50 dollár kockázati felárat von le a fizetésből.

A Kroger az oltási program kezdete óta támogatja a vakcina felvételét, annyira, hogy egyfajta bezzegcég lett ebből a szempontból Amerikában, az oltás felvételéért például 100 dollár (kb. 32 ezer forint) egyszeri jutalom jár a cégnél. De a vásárlóikat is igyekeznek erre bátorítani, tavasszal például egymillió dolláros nyereményeket és ingyen bevásárlásokat sorsoltak ki a vásárlók között egy akcióban – de csak oltottak nyerhettek. Nem mindig volt ez így: idén kora tavasszal például bezártak szupermarketeket, mert a cég nem akart 4 dollár veszélyességi pótlékot hozzátenni az órabérhez, ahogy Kalifornia állam előírta a járvány idejére az élelmiszerbolti dolgozóknak.

Amerikában a Biden-kormány egyébként azt a szabályt hozta a 100 embernél több alkalmazottat munkáltató cégek számára, hogy a nem oltott munkavállalóknak heti rendszerességű kötelező tesztelést írjanak elő. A rendeletet bíróságon támadták meg, felfüggesztették, jelenleg is zajlik körülötte a jogi háború.

Az USA-ban 61% a teljes körűen, 72% a legalább egy dózissal oltottak aránya, a járvány halottainak száma most napi 1200 körül alakul. Ez nagyjából a 6-7-szerese a jelenlegi magyar adatnak, 34-szer nagyobb népesség mellett.

(CBS News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!