Tíz oltást adatott be magának egy nap alatt egy új-zélandi férfi

2021. december 11. – 08:55

Másolás

Vágólapra másolva

Mások nevében bejelentkezve egyetlen nap alatt tíz oltást adatott be magának egy új-zélandi férfi a koronavírus ellen – írta a New Zealand Herald. A gyanú szerint a férfi pénzt kapott azoktól, akik helyett az oltásokat magára vállalta.

Az egészségügyi minisztérium oltások lebonyolításáért felelős megbízottja közölte: komolyan veszik az ügyet. Astrid Koornneef nem közölte, hogy a szigetországban hol történt az eset.

Koorneef megjegyezte, hogy azok, akiknek a nevében a férfi megkapta az oltást, természetesen nem számíthatnak oltottnak – ennek az oltási igazolvány miatt is jelentősége van, hiszen sok helyre csak ennek révén lehet belépni. Elmondta, hogy az oltás ilyen módon való kijátszása kockára teszi annak az egészségét is, aki az oltást vállalja, és azét is, aki így papíron oltottnak látszik, pedig nincs védettsége a vírussal szemben.

Szakértők szerint nem fenyegeti veszély a tízszeres adaggal beoltott férfit, bár az immunválasz és a láz minden bizonnyal magasabb, mint amennyit a javasolt adag váltana ki.

Új-Zélandon nincs szükség fényképes azonosítóra a vakcina felvételéhez – írta az MTI a DPA német hírügynökségre hivatkozva.

Új-Zéland komoly lezárások árán elejét vette a világjárványnak, az ötmilliós országban mindeddig 46 halálesetet és 12 ezer fertőzést regisztráltak. (Ez egymillió lakosra vetítve kilenc halálos áldozatot jelent, Magyarországon egymillió lakosra vetítve 3785-en haltak meg, az a világon jelenleg a negyedik legsúlyosabb adat, Peru, Bulgária és Bosznia Hercegovina mögött, kevéssel Montenegro, Észak-Macedónia, Csehország, Grúzia és Románia előtt.)

Most azonban az első igazi – bár a világátlaghoz képest még mindig csekély – fertőzési hullám elérte az országot, hiszen az elmúl 21 hónapban regisztrált fertőzési esetek fele a mostani időszakra esik.

Az ország átoltottsága jelenleg 90 százalékos.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!