Minden New Yorkban dolgozónak be kell oltatnia magát december 27-ig

2021. december 6. – 20:34

Másolás

Vágólapra másolva

Minden New York-inak be kell oltatnia magát, ha januárban dolgozni akar – írja a BBC. A városvezetés döntéséről Bill de Blasio polgármester beszélt az MSNBC-nek. De Blasio azzal indokolta a védekező intézkedést, hogy az omikron variáns, a hidegebb időjárás és az ünnepek miatti összejövetelek kifejezetten kedveznek a vírus terjedésének, és a város az oltással tud a leghatékonyabban védekezni a vírus ellen.

A közalkalmazottaknak már eddig is kötelező volt az oltás, most a magánszektorra terjesztették ki a szabályozást. December 27-től kötelező az oltás. De Blasio szerint amint az intézkedés hatályba lép, New York lesz az első amerikai város, ami a magánvállalatokra is kiterjeszti a szabályozást, ami 184 ezer céget érint.

Bár a közalkalmazottak kötelező oltása miatt néhányan tiltakoztak és felmondtak, de az oltások száma is megugrott.

A városban már 10 omikronos fertőzöttet találtak, az egyikük egy 50 ezres látogatottságú animetalálkozón vett részt. A polgármester szerint egyértelmű, hogy már tömeges fertőzésről van szó.

De Blasio azt tanácsolja az államok, városok és vállalatok vezetőinek, hogy vezessenek be hasonló szabályokat, mert így nagyobb eséllyel oltatják magukat az alkalmazottak, hiszen ha mindenhol kötelező az oltás, nem tudnak átmenni másik céghez.

Kathryn Wylde, a Partnership of New York City vállalati érdekvédelmi csoport elnöke szerint a cégeket váratlanul érte a szabályozás, és az se segít, hogy különböznek a városi és az állami elvárások. Az se egyértelmű szerinte, hogy ki tartatja be a polgármester utasítását.

Joe Borelli, a New York-i képviselőtestület kisebbségi vezetője a Twitteren azt írta, hogy amint a város bevezeti a szabályozást, jogi lépéseket tesznek majd ellene.

De Blasio más oltási szabályon is szigorít: eddig egy oltás is elég volt ahhoz, hogy az ember étterembe, kocsmába vagy edzőterembe mehessen, és a 12 éven alattiakra nem vonatkozott ez a szabály. Az új szabályozás szerint már két oltásra lesz szükség, és ez vonatkozik a 12 év alattiakra is. A Johnson & Johnson oltásából elég egy adag.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!