Horvátországban tesztelni fogják a beoltott kórházi dolgozókat, hogy megtudják: mennyire védenek a vakcinák

2021. december 5. – 13:29

Horvátországban tesztelni fogják a beoltott kórházi dolgozókat, hogy megtudják: mennyire védenek a vakcinák
Egészségügyi dolgozók a zágrábi Dubrava kórházban 2021. március 4-én – Fotó: Denis Lovrovic/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy próbaprojektben a jövő héttől azokat az egészségügyi dolgozókat is tesztelik Horvátországban, akik be vannak oltva. Így akarnak valós képet kapni arról, hogy az oltottak között mennyi a fertőzött – írja az MTI a horvát egészségügyi minisztérium közlése alapján.

A tíznapos vizsgálatban öt klinika és több általános kórház összesen 1500 oltott dolgozója vesz részt. A beoltott egészségügyi dolgozókat három csoportra osztják.

  • Az első csoportba kerülnek azok, akik kevesebb mint hat hónapja kapták meg a második oltást.
  • A második csoportban lesznek azok, akik több mint hat hónapja kapták meg valamelyik vakcina második adagját. A
  • A harmadikban azokat vizsgálják, akiknek a harmadik oltást is beadták már.

A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) szerint bár enyhül a negyedik hullám az országban, nem csökken a koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunytak száma. Horvátország a második legrosszabb helyen áll a világban, jelenleg egymillió lakosra 17 koronavírusban elhunyt beteg jut.

Horvátországban október elején tették kötelezővé az egészségügyi és szociális ellátórendszerben a védettségi igazolást. Azoknak, akik nincsenek beoltva és nem estek át a fertőzésen, hetente kétszer kell teszteltetniük magukat. Azóta 300 ezer tesztet végeztek, és több mint tízezer esetben volt pozitív az eredmény.

Magyarországon hosszú ideig nem tettek közzé hivatalos adatokat arról, hogy a beoltottak hány százaléka fertőződik meg, kerül kórházba, lélegeztetőgépre vagy hal meg. Nemrég megjelent egy tanulmány, amely vakcinatípusra lebontva mutatja be, mennyire védenek Magyarországon a vakcinák a megfertőződés és a halálozás ellen. A tanulmány korlátja az, hogy az adatok csak júniusig tartanak, így éppen az az időszak nincs már benne, ahonnan a vakcinák hatékonysága világszerte csökkenni kezdett az oltás hatékonyságának időbeli gyengülése miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!