Népszavazáson dönthetnek a svájciak a korlátozások megszüntetéséről

2021. november 27. – 10:17

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap a svájciak népszavazáson döntenek az egyes koronavírus-járvány miatti korlátozások megszüntetéséről, miközben az esetszámok heti szinten 40-50 százalékkal nőnek, írja a BBC.

A „COVID-19 törvényről” szavaznak majd, ennek értelmében Svájc több milliárd svájci frank összegű segélyt szabadított fel a világjárvány által sújtott munkavállalók és vállalkozások számára, illetve előírta a védettségi igazolvány használatát nyilvános helyeken, rendezvényeken.

Svájcban eddig is enyhébb korlátozásokat vezettek be a járványidőszakban, mint a környező országokban, a kormány úgy próbált meg korlátozó döntéseket bevezetni, hogy közben ne sértse meg a demokratikus népakaratot.

A lakosság a járványidőszakban szabadon mozoghatott kijárási korlátozások nélkül, az iskolákat csak pár hétre zárták be. Szeptembertől döntöttek csak úgy, hogy a bárokba, színházakba, mozikba, sporteseményekre, éttermekbe és egyetemi órákra védettségi igazolvánnyal lehessen csak belépni.

A közvéleménykutatások szerint a svájciak többsége jóváhagyná a már hatályban lévő intézkedéseket, viszont az ország oltásellenes része (főleg a német nyelvterületű kantonok) hetek óta tüntet a korlátozások ellen.

A népszavazást azután tartják, hogy pénteken új koronavírus-variáns jelent meg Izraelben, amit azóta már Európában is azonosítottak. Emellett Svájcban van az egyik legalacsonyabb oltási arány Nyugat-Európában, csak a lakosság alig kétharmada van teljeskörűen beoltva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!