Minden parlamenti képviselő beoltatta magát, de a kötelezővé tétellel nem mindenki ért egyet

2021. november 26. – 10:06

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy tűnik, a parlamenti képviselők annak ellenére is mind beoltatták magukat, hogy azt egyelőre nem tették kötelezővé számukra. Megkérdeztük a parlamenti frakciókat, hogyan állnak az oltásokkal, a Jobbik és Fidesz-frakciója végül nekünk nem, de a 24.hu-nak válaszolt. A KDNP pedig senkinek.

DK
A Demokratikus Koalíció kilencfős frakciójából mindenki megkapta a legalább két oltását, hatan már a harmadikat is.

Párbeszéd
A Párbeszéd parlamenti frakciójának minden tagja megkapta a két oltást.

MSZP
Az MSZP frakciójának minden tagja megkapta a Covid elleni oltást. A 15 politikus többsége a harmadik, emlékeztető oltást is felvette.

LMP
Az LMP-frakció minden tagja be van oltva, hárman a harmadikon is túl vannak.

Fidesz
A Fidesz-frakció minden képviselője és munkatársa már legalább két koronavírus elleni védőoltáson van túl, és folyamatos a harmadik, emlékeztető oltások felvétele, utóbbira mindenkit biztatnak” – írták válaszukban a 24.hu-nak.

Dúró Dóra is védekezik
A Mi Hazánk mindkét országgyűlési képviselője be van oltva – írta válaszában a párt. Dúró Dóra és Apáti István is megkapták tehát az oltásokat.

Jobbik
A Jobbik a 24.hu-nak azt írta, az adatigénylés olyan adatkörbe tartozik, amely nem adható közre, tekintettel az uniós adatvédelmi rendelet, a GDPR rendelkezéseire és arra, hogy az egészségi állapotra vonatkozó információ különleges adat. De hozzátették, hogy a politikusok külön-külön közzétehetik, ha oltották őket, ahogy tette ezt Jakab Péter és Facebook-posztban.

A jelenlegi szabályozás szerint az Országgyűlés Hivatala minden parlamenti alkalmazottjának kötelező az oltás, de a képviselőknek egyelőre nincs kötelezővé téve. A 24.hu megkérdezte arról is a frakciókat, mit szólnak Bencsik János határozati javaslatához, amely kötelezővé tenné a képviselőknek is.

Az MSZP például olyannyira támogatja az ötletet, hogy ők megszüntetnék annak a képviselőnek a megbízatását, aki december 31-éig nem oltatja be magát. Az LMP még nem hozott döntést arról, hogy támogatják-e ezt a felvetést, a Jobbik pedig kitart amellett, hogy senki számára nem lehet kötelezővé tenni az oltást. Ahogy Dúró Dóráék is ellenzik a kötelezővé tételt bárki számára. Dúró két Sinopharm-vakcinát vett fel, és többet nem tervez – teszi hozzá a lap. A cikkből az is kiderül, hogy a független képviselők is mind felvették az oltást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!