A Szputnyik Light magyarországi gyártásáról tárgyalt Szijjártó Péter Oroszországban

2021. november 26. – 13:44

Másolás

Vágólapra másolva

Folytatódik a magyar–orosz vakcina-együttműködés – jelentette ki az oroszországi Obnyinszkból közvetített élő Facebook-posztjában Szijjártó Péter. A külügyminiszter azt mondta, azt készítik elő, hogy a Nemzeti Oltóanyaggyárban a jövő év végétől licenc alapján a Szputnyik V-t „mi is gyártani tudjuk”. „Hétfőn pedig megkezdődik az egyeztetés az OGYÉI és az orosz partnerek között a Szputnyik Light magyarországi engedélyeztetéséről. Ennek az oltóanyagnak harmadik oltásként kiváló eredményei vannak eddig” – mondta.

Szijjártó Péter azt is mondta, hogy Oroszország engedélyezte, hogy a magyarok egy negatív PCR-teszttel beutazzanak az országba, „mi pedig engedélyezzük a beoltott orosz állampolgárok beutazását”. Egy-két technikai kérdést kell még tisztázni ahhoz, hogy a vakcinaigazolásainkat közösen elfogadjuk az utazásokhoz – tette hozzá.

Egy kérdésre válaszolva Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter elmondta, hogy a Szputnyik Lightot gyerekek számára dolgozták ki, „a vakcina létezik, most a minőségi ellenőrzések folynak, ezek befejezéséhez még 3 hétre van szükség”. Ezután a serdülőket tervezik oltani vele. A technológiát kidolgozták, és bár ez egy bonyolult technológia, a gyártók tudják teljesíteni a követelményeket – mondta. Oroszország májusban jegyezte be a Szputnyik Light névre keresztelt oltást, amely az orosz Szputnyik V vakcina egyadagos változata, azaz egy darab oltásra van szükség, hogy kialakuljon a védettség, pár napja ezzel oltották be Vlagyimir Putyin orosz elnököt is.

Szijjártó Péter Müller Cecília tisztifőorvossal a Magyar Érdemrend középkeresztjét adta át az orosz egészségügyi miniszternek, és megköszönte neki, hogy olyan időszakban segített Magyarországnak a Szputyik V beszerzésében, amikor vakcinából még hiány volt. Azt mondta, hogy a magyar oltási kampány sikere azon múlt, „hogy az elején tudunk gyorsan oltani. És azért tudtunk gyorsan oltani, mert több vakcinánk volt, mint másoknak”.

A találkozón a magyar külügyminiszter arról is beszélt, hogy december 16-án aláírják az orosz–magyar vasúti vegyesvállalat megalakítását, ez intézi majd a kínai áruk keletről nyugatra jutását. Azt is mondta, hogy 18 milliárd forintos beruházás keretében orosz kozmetikai gyár épül Alsózsolcán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!