Jelen: megsemmisítenek közel 5 milliárd forint értékű PCR-tesztet, mert lejártak

2021. november 24. – 11:33

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 5 milliárd forint értékű, tavaly beszerzett PCR-teszt megsemmisítését rendelhette el az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő), miközben erősen terjed a delta variáns Magyarországon, és napi több tízezer mintavétel történik azt országban – írta egy megbízható forrásra hivatkozva a Jelen. A lap úgy tudja, hogy a teszteket azért semmisítik meg, mert lejártak. A megsemmisítésért a lap szerint darabonként 206 forintot kell fizetnie az államnak a Septox Kft. számára, ez pedig összességében kb. 206 millió forintot jelent, írták.

Frissítés 15 órakor: A Jelen cikkében foglalt állítások miatt kérdéseket küldtünk az Országos Kórházi Főigazgatóságnak és az Emberi Erőforrások Minisztériumának, amelyben rákérdeztünk a megsemmisítés árára és arra arra is, hogy miért nem használták fel ezeket korábban. Választ egyiküktől sem kaptunk, azonban szerdán kora délután a Septox Kft. ügyvezetője helyreigazítási kérelemmel fordult lapunkhoz, mivel azt állítottuk, hogy 206 millió forintot kapnak a megsemmisítésért. A cég megsemmisítés költsége ezzel szemben három nagyságrenddel kisebb, mint ami megjelent, írta az ügyvezető. Korábban a költségekre is rákérdeztünk az Okfőnél, erre sem kaptunk választ.

Frissítés 15:09-kor: Az Okfő kora délután végül közleményt küldött lapunknak, amelyben azt írták, hogy nem 200 millióért, hanem 239 ezer forintért történt lejárt szavatosságú, fel nem használható PCR-tesztek megsemmisítése a szakmai előírásoknak megfelelően. „A beszerzett PCR-tesztek a kórházak számára folyamatosan rendelhetők a koronavírus-járvány kezdete óta. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a rövid idő alatt eredményt adó, így a járvány hatékonyabb kezelését biztosító gyorstesztek megjelenése visszaszorította a PCR-tesztek felhasználási mennyiségét.” Hozzátették még, hogy a betegellátás során nem használható fel olyan eszköz vagy készítmény, amely lejárt szavatosságú.

Korábban írtuk még:

Noha hivatalos megkeresésükre az Országos Kórházi Főigazgatóság csak annak magyarázatával szolgált, hogy miért is nem adnak ki nekik információkat (a feltett kérdések veszélyeztetnék az Állami Egészségügyi Tartalékot kezelő szervet a befolyástól mentes feladatellátásban), a Jelennek elég konkrét információi vannak arról, milyen teszteket is kell megsemmisíteni. Úgy tudják, hogy

  • a Fosun tesztből 3,4 milliárd forintért vásárolt (6070 forintos darabár) a külügy, és ezek március végén, április elején jártak le;
  • a Clinomics termékéből 161 millió forintért vettek (2593 forintos darabár), ezek pedig április 20-án jártak le;
  • míg a Maccura tesztjéből 1,355 milliárd forintért vásároltak (4106 forintos darabár), és ezek április 7 és 13 között jártak le.

A PCR-teszteket 19 500 forintos hatósági árban maximalizálta korábban a kormány, és teszteltetniük kell magukat azoknak is, akik halasztható műtétre mennének a kórházakba védettségi igazolvány nélkül úgy, hogy arra nincs megfelelő orvosi indokuk.

A fentiekre reagált a DK is. Azt írják sajtóközleményükben, hogy Kálmán Olga, a DK elnökségi tagja egy évet pereskedett azért, hogy kiderüljön, mi lett a közpénzből vásárolt PCR-tesztek sorsa, hónapokkal ezelőtt pedig azt követelte a párt, hogy adják oda ingyen a teszteket.

„A Demokratikus Koalíció követeli, hogy a kormány legalább a lejárathoz közeledő PCR-teszteket tegye ingyenesen elérhetővé! A világ szégyene, hogy elköltünk 5 milliárd forintot COVID-tesztekre, hagyjuk, hogy lejárjanak és megsemmisítjük őket, miközben az emberek darabonként közel 20 ezer forintot költenek az ilyen tesztekre. Amíg a nyugat-európai országokban egyszer sem kell fizetni a tesztelésért, Magyarországon az emberek háromszor is fizetnek a tesztekért” – írja közleményében a párt azzal, hogy szerintük az emberek fizetnek a beszerzéskor, a megsemmisítéskor, és akkor, amikor kifizetik maguk a saját tesztjüket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!