Német kutatók szerint minél erősebb egy körzetben a szélsőjobboldal, annál gyorsabban terjed a járvány

2021. november 22. – 15:43

Másolás

Vágólapra másolva

Van-e összefüggés a koronavírus terjedése és a szélsőjobboldal támogatottsága között? Egy egyetemi kutatócsoport szerint igen: a Spiegel arról ír, hogy a müncheni Research Institute for Social Cohesion munkatársai összehasonlították a 2020-as járványügyi adatokat a 2017-es szövetségi választás eredményeivel, és arra jutottak, hogy

ahol 2017-ben a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) több szavazatot szerzett, ott három évvel később a koronavírus is gyorsabban terjedt.

A kutatók szerint nincs másik párt a német Bundestagban, amelynek a választási eredményei ilyen erősen és szisztematikusan összefüggnének a járványügyi adatokkal. Mivel az AfD eredményei a keleti Szászországban és Türingiában a legmagasabbak, így próbálták a kutatók más okokra is visszafejteni a magas fertőzöttségi arányt – azonban sem a cseh határ közelsége, sem a kifejezetten idős lakosság nem mutatott akkora összefüggést a járvány terjedésével, mint a szélsőjobboldal népszerűsége.

„Ha egy választókerületben az AfD támogatottsága egy százalékpontot nőtt, akkor a vírus előfordulása átlagosan 2,2 százalékponttal magasabb volt az első járványhullámban”

– mondta Christoph Richter, a Jena Institute for Democracy and Civil Society szociológusa, aki a szélsőjobboldalt kutatja. A számok alapján tehát ha egy körzetben 10 százalékot szerzett a szélsőséges párt, míg a másikban 20-at, akkor az utóbbi körzetben 22 százalékkal magasabb volt a fertőzöttség 2020 őszén (ami a németeknél nem a második, hanem az első hullámnak számít), mint az előbbiben.

Az összefüggésról már tavaly decemberben írt egyet Twitterén a jénai intézet igazgatója, Matthias Quent, azonban igen szkeptikusan fogadták a felvetést, nem csak a szélsőjobboldalról. A most közzétett 39 oldalas kutatás viszont alátámasztja Quent hipotézisét, nemcsak a keleti, de a nyugati tartományok adatai alapján is: amelyik nyugatnémet körzetben magasabb volt a szélsőjobb támogatottsága, ott gyorsabban terjedt a vírus már 2020 tavaszán is.

„Minket is meglepett, hogy ennyire világosan kimutatják ezt az eredmények”

– mondta Richter a Spiegelnek. A lap hozzátette, hogy a Forsa intézet kutatása már a szeptemberi választáson kimutatta, hogy az oltatlan szavazók 50 százaléka az AfD-re voksolt.

Azt viszont Richter is hangsúlyozza, hogy a kutatás eredménye nem azt jelenti, hogy minden AfD-szavazó kritikus lenne a járványügyi intézkedésekkel szemben, vagy hogy minden oltásellenes szavazó a szélsőjobboldalra szavazna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!