Megtelt az intenzív osztály a Dél-pesti Centrumkórházban

2021. november 22. – 08:36

Másolás

Vágólapra másolva

Szlávik János, az intézmény infektológus főorvosa szerint az intenzíven kezelt koronavírusos betegek 80-90 százaléka oltatlan. Hamarosan a negyedik oltásról is beszélni kell.

Tele van az intenzív osztály a Dél-pesti Centrumkórházban, az ott kezelt koronavírusos betegek 80-90 százaléka oltatlan – mondta az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában Szlávik János. Az intézmény infektológus főorvosa hozzátette: az ő osztályán sok beteg van, de még nem mondható telítettnek, ez azonban az intenzív osztályról már nem mondható el, ott szinte folyamatosan száz százalékon pörög a munka.

Szlávik szerint sok oltatlan beteg van, és vannak olyanok is, akik az oltás ellenére is bekerülnek a kórházba, de utóbbiak általában nem kerülnek intenzív osztályra, és meg is gyógyulnak.

Az intenzív osztályon 80-90 százalék az oltatlan betegek aránya, de a fekvőbetegosztályon ennél árnyaltabb a kép, ide ugyanis azok is bekerülhetnek, akik beoltatták magukat, de mondjuk idős koruknál fogva vagy krónikus betegségeik miatt intézményi ellátásra szorulnak.

A főorvos hangsúlyozta: az kijelenthető, hogy mint a többi országban, úgy Magyarországon is az oltatlanok vannak nagy veszélyben. A védettség idővel csökkenhet, ezért Szlávik mindenkit buzdított a harmadik oltás felvételére.

Arra a kérdésre, hogy a járványügyi adatokat tekintve miért vagyunk a világ élvonalában, a szakember azt mondta: ez egész Európára jellemző most, Romániára, de akár Németországra, Belgiumra is. A dolgoknak ugyanis csak egy része az átoltottság, itt szerepet játszanak a lezárások vagy akár a védettségi igazolvány használata – tette hozzá.

Szerinte különböző intézkedéseket kell meghozni ahhoz, hogy ezt a járványt le lehessen törni, az is elképzelhető, hogy további intézkedésekről kell majd a közeljövőben dönteni, mert a szennyvízben emelkedik a víruskoncentráció, ami azt jelenti, hogy a következő két hétben nem számíthatunk arra, hogy a helyzet javulni fog.

Úgy látja, hogy kötelező oltásokat olyan betegségek ellen kell bevezetni, amiket el lehet törölni a Föld színéről, ilyen például a fekete himlő, a koronavírus viszont nem ilyen, ez egy folyamatosan jelen lévő, változó megbetegedés, ami ellen nehéz lenne kötelező oltásokkal harcolni. Azzal kapcsolatban, hogy Ausztriában bevezetik, azt mondta: a szomszédban meghozott intézkedések szigorúak, de Magyarországon még jó néhány lépés van ahhoz, hogy idáig eljussunk.

Szlávik arra is figyelmeztetett, hogy a koronavírus nem olyan, mint az influenza,

úgy tűnik, itt 4-6 havonta fel kell frissíteni az immunrendszert, így nemsokára szóba kerülhet a negyedik oltás,

ami néhány országban már napirenden van, és elképzelhető, hogy bizonyos időközönként újra kell majd oltatnia magát az emberiségnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!