Két koronavírus elleni antitestkészítményt is jóváhagyott az Európai Gyógyszerügynökség

2021. november 13. – 09:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön két koronavírus elleni antitestkészítményt is jóváhagyott. Ezek egyike a Regkirona nevű készítmény, amelynek ideiglenes forgalomba hozatali engedély iránti kérelmét a Magyarországon bejegyezett Celltrion Healthcare Hungary Kft. adta be – írja az MTI.

Az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) a Regkironát kizárólag oxigénterápiát nem igénylő felnőtt betegek kezelésére javasolja.

A dél-koreai székhelyű Celltrion Healthcare a világ egyik legnagyobb biogyógyszerészeti vállalata, a magyar cég pedig az egyik leányvállalatuk.

Az EMA beszámolója szerint egy másik, Ronapreve nevű készítmény európai uniós használatának engedélyezését is javasolták. A Ronapreve készítményt olyan, koronavírussal fertőzött felnőtteknél és a 12 évesnél idősebb, illetve 40 kilogrammnál nehezebb serdülőknél alkalmazható, akik gyógykezelésük során nem igényelnek kiegészítő oxigénterápiát, esetükben azonban fennáll a betegség súlyosbodásának kockázata. A Ronapreve uniós ideiglenes forgalomba hozatali engedély iránti kérelmét a Roche gyógyszergyártó nyújtotta be.

Az EMA ajánlását követően a készítmények uniós alkalmazását az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie.

A monoklonális antitesteket tartalmazó gyógyszereket úgy tervezték, hogy egy adott struktúrához, jelen esetben a koronavírus-fertőzést okozó vírus, a SARS-CoV-2 tüskefehérjéhez kapcsolódjon. A kapcsolódás után a vírus nehezebben jut be a megfertőződött beteg sejtjeibe. A kutatók szerint ez várhatóan mérsékli a kórházi kezelés szükségességét a koronavírus-fertőzésben szenvedő betegeknél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!