Közép-Európa szigorít a bedurranó járvány miatt, sorra jelentik be az intézkedéseket

2021. november 5. – 17:45

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztriában már a PCR sem lesz elég az éttermekbe, Horvátországban létszámkorlát és éjféli zárás, Szlovákiában is új szabályokat javasolnak a kormány melletti szakértők. Sorra szigorítanak a környező országok a látványosan berobbanó negyedik hullám miatt.

A WHO friss figyelmeztetése szerint a télen félmillió újabb Covid-halott is lehet Európában, a kontinens ismét a járvány epicentrumában van – figyelmeztetnek. A gyorsan romló járványmutatók miatt Magyarország legtöbb szomszédja többféle szigorító intézkedést hozott, és készül hozni a közeljövőben is. Bécsben már negatív teszttel sem lehet bemenni egy kávézóba, csak oltással vagy igazoltan gyógyultan, Horvátországban létszámkorlátozást léptetnek életbe, és minden helynek újra be kell zárnia éjfélkor. Szlovákia fertőzöttebb járásaiban már este tízkor lehúzzák a rolót. A német egészségügyi miniszter súlyos helyzetet vetített pénteken előre, az intenzív osztályokban ismét súlyos állapotok lesznek, és Németország egészében is elképzelhető a szigorítás. Részletesebben az egyes országokban már bejelentett és a várható intézkedések:

Ausztria: Az osztrák szövetségi kormány péntek este ül össze, és minden várakozás szerint országos szigorításokról fognak dönteni. Az idegenforgalomban azzal számolnak, hogy a külföldi utazókra bevezetik a 2G-szabályt, vagyis kizárólag érvényes oltási igazolvánnyal, vagy pedig gyógyultsági igazolással lehet majd bemenni Ausztriába – tehát még egy negatív PCR-teszt sem jogosít majd erre. Ugyanezt a 2G-szabályt Bécsben jövő hétvégén már biztosan bevezetik az éttermekben és minden 25 fő feletti helyen.

Ausztriában pénteken már 9300 új fertőzött volt egy nap alatt (Magyarországon a hivatalos tájékoztatás szerint 6800). Miközben a szövetségi és a tartományi kormányok szigorító intézkedéseket hoznak, a radikáljobbos FPÖ megpróbál az oltásellenes tábor élére állni: Herbert Kickl pártelnök egy sajtótájékoztatón a korlátozásokat a nemi erőszakhoz hasonlította, és a szerinte sok emberéletet követelő oltások helyett különféle megelőző gyógyszereket javasolt, olyanokat, amelyek az orvostudomány szerint valójában nem tudják megelőzni a Covid-fertőzést.

Horvátország: A nem egész fél-magyarországnyi lakosságú Horvátországban a magyarral gyakorlatilag megegyező számú, 6900 új fertőzöttet regisztráltak pénteken. Ez a legmagasabb szám tavaly tavasz óta, a kormány pedig délután szigorításokat jelentett be, bár ezek egyelőre viszonylag mérsékeltek. Közösségi rendezvényeken ötvenes létszámkorlátot vezettek be, ha azonban a rendezvény szervezői előírják a digitális oltásigazolást vagy a negatív tesztet, lehetnek többen is. A rendezvényeknek azonban mindenképpen véget kell érniük legfeljebb éjfélkor.

November 15-től minden közintézményben is kötelezővé teszik a digitális igazolást, és nem is csak az alkalmazottaknak, hanem a közszolgáltatás miatt az intézményt felkereső ügyfeleknek is. Ha a számok tovább romlanak, további szigorításokat vezetnek be, következő körben az éttermek, bárok látogatását kötik majd igazolványokhoz – figyelmeztetett a horvát belügyminisztérium.

Szlovákia: Pénteken Szlovákiában is megdőlt a járványrekord, egy nap alatt közel 7000 az új fertőzött. Az országban a járványhelyzet súlyossága szerint sorolják be különböző színkategóriákba a járásokat, ezekben más-más szabályok érvényesek. A kormány melletti szakértői testület azonban pénteken olyan javaslatokat jelentett be, amelyek, ha a kormány elfogadja őket, mindenhol a szigorítás felé mutatnak. Azt javasolják, hogy a piros járásoktól felfelé legyen kötelező az oltási igazolvány, negatív teszt vagy a betegségen való átesést igazoló dokumentum felmutatása a munkahelyen. Az általánosan kötelező munkahelyi igazolásra idáig nem volt példa Közép-Európában.

A szlovák kormány melletti testület azt is javasolja, hogy azokban az iskolákban, ahol felütötte a fejét a vírus, egy-két hétre szakítsák meg a jelenléti oktatást, az iskolák országos bezárását azonban kizárták. A bordó és sötétebb árnyalatú járásokban csak este tízig tarthatnak nyitva a létesítmények.

Németország: Sötét képet festett a közeljövőről pénteken a német egészségügyi miniszter. Jens Spahn szerint az intenzív osztályok ismét hamarosan túlterhelődhetnek, hacsak nem sikerül valahogy visszafordítani az emelkedő számokat. Most még inkább csak a már meglévő szabályokat akarják komolyabban betartatni: elvileg a 3G-szabály értelmében csak oltási igazolással, negatív teszttel vagy igazoltan gyógyult státusszal lehetne közösségi helyekre és eseményekre menni, a gyakorlatban azonban sokszor nincs érdemi ellenőrzés. Ezen változtatnának, és most először utaltak rá kormányzati szinten, hogy további romlás esetén szóba jöhet a 2D is, vagy a PCR-esek Németországban sem mehetnek biztosra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!