Találtak egy olyan génvariációt, amellyel kétszer nagyobb a koronavírus-fertőzés halálos kimenetelének esélye

2021. november 5. – 11:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Oxford Egyetem kutatói egy olyan génvariációt azonosítottak, amelynek megléte esetén a duplájára nő a halálozási esély koronavírus-fertőzés esetén.

A Bloomberg azt írta, hogy a kutatók megállapítása szerint ez a specifikus, LZTFL1 névvel megjelölt gén megakadályozza a tüdőt és a légutakat bélelő sejteket, hogy megfelelően reagáljanak vírusra, ez pedig légzési nehézségekhez vezethet.

A tanulmány szerint a dél-ázsiai származású emberek közel 60 százaléka hordozza ezt a génvariációt, míg az európai származásúaknál csak 15 százaléka. Ez magyarázat lehet arra, hogy miért érintettek jobban bizonyos etnikai csoportok jobban súlyos vagy halálos kimenetelű fertőzésekben.

Arra azonban a tanulmány szerzői is figyelmeztetnek, hogy a mutálódott gén jelenléte nem kizárólagos magyarázat, sok más tényező, például társadalmi-gazdasági körülmények is szerepet játszanak. Erre az az egyik bizonyíték, hogy hiába csak két százaléka hordozza az említett gént afro-karibi származásúaknak, a vírus nagyobb közösségükre gyakorolt erős hatást.

A tanulmány szerzői szerint a LZTFL1 génnel rendelkező embereknek különösen fontos lenne, hogy beoltassák magukat.

„Ha a magasabb kockázatú genotípussal rendelkezel, és nagyon rosszul leszel a Covidtól, akkor 50% az esélye annak, hogy ez nem történt volna meg veled, ha az alacsonyabb kockázatú genotípussal rendelkezel” – mondta James Davies, a tanulmány egyik szerzője egy sajtótájékoztatón.

A tudós szerint a génvariáció megtalálásával új irányokba indulhatnak el kezelések, mert azok eddig jobbára csak arra koncentráltak, hogy az immunrendszer hogyan reagál a vírusra, az nem volt olyan hangsúlyos, hogy a tüdő milyen választ ad.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!