Véres, mocskos gumikesztyűt kapott Thaiföldről 2,7 millió dollárért az amerikai forgalmazó

2021. október 24. – 13:28

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kellett hozzá mikroszkopikus vizsgálat, hogy kiderüljön: használt gumikesztyűket kapott Thaiföldről 2,7 millió dollárért egy amerikai forgalmazó. A kesztyűk ránézésre is mocskosak, helyenként vérfoltosak voltak. A hamisított dobozokba marékszámra tömködték be a néhol mosás, hőkezelés nyomait viselő kesztyűket, amelyek attól nem lettek tisztábbak, csak a gumi anyagát rongálták tovább – derült ki a CNN anyagából.

A csatorna nyomozása azt is megmutatta, hogy ez a 400 ezer darabos szállítmány csak az Egyesült Államokba érkezett használhatatlan kesztyűhegy csúcsa. Valójában több tízmillió kétes tisztaságú kesztyűt exportálhattak az országba, elsősorban Délkelet-Ázsiából.

Az ügyben jelenleg is nyomoznak az amerikai és a thaiföldi hatóságok. „Csak most kezdjük felfogni, milyen hatalmas mennyiségről lehet szó – mondta a CNN-nek Douglas Stein. Az ágazatot importőrként jól ismerő férfi szerint „végtelen mennyiségben" áramlanak az országba hasonló kesztyűk, ezek ma a legveszélyesebb áruk.

Thaiföldön lefoglalt, selejtes, használt kesztyűk, amelyeket újként akartak eladni – Fotó: Varuth Hirunyatheb / BANGKOK POST / AFP
Thaiföldön lefoglalt, selejtes, használt kesztyűk, amelyeket újként akartak eladni – Fotó: Varuth Hirunyatheb / BANGKOK POST / AFP

Stein úgy véli, valójában nincs meglepő abban, hogy ezek az áruk megjelentek: az igény óriási, az egyébként olcsó termék nagy üzlet. De ha túl jó, akkor szerinte gyanút kellene fogni. Elmondása szerint ő maga is rengeteg potenciális vásárlót próbált már lebeszélni egy-egy ügyletről, amikor feltűnően kedvező áron ígért kesztyűt a gyártó.

„Az egész láncolat minden elemében aljas" – mondta ki sommás ítéletét a pandémia alatt nagyra nőtt üzletágról.

„A dollárjeleket láttuk, de láttuk az egészségügyi ügyfelet is, aki szó szerint könyörgött az áruért” – mondta a 400 ezres szállítmányról Louis Ziskin, aki állítólag kétmillió dollárt fizetett a kesztyűkért. Ziskin egyébként a 2000-es években több mint tíz évet ült börtönben ecstasy csempészéséért, később azonban olyan techvállalkozást indított be, amelyről a Forbes is írt, mielőtt a kesztyűk importjába fogott AirQueen nevű cégével – jegyezte meg a CNN.

A 2,7 milliót állítólag előre kifizette cége, olyan kesztyűkért, amelyek tisztán sem lennének alkalmasak kórházi használatra: nitril helyett PVC-ből és latexből készültek. Ziskin szerint sokkoló, hogy a gyártó nem volt semmilyen tiltólistán.

Igaz, ezt könnyű is kijátszani. Gombamód szaporodnak a gyártást ígérő cégek, majd szüntetik meg őket alapítóik, hogy aztán újabbakat hozzanak létre.

Az üzlet azért is lehet tele megbízhatatlan gyártókkal, mert az Egyesült Államok hatóságai a nagy igény miatt gyorsítottak az eljáráson felfüggesztve az importra vonatkozó előírások egy részét. Így azonban sokszor már csak akkor derül ki, hogy a termék használhatatlan, amikor megérkezik rendeltetési helyére.

Tavaly a thaiföldi rendőrség már rajta ütött a Paddy the Room kereskedőcégen. A decemberi akció során szemeteszsákokban gyűjtött kesztyűhalmokra bukkantak, amelyeket az alkalmazottak gyömöszöltek az új dobozokba.

A cégtől egy miami vállalkozó, Tarek Kirschen kétmillió dollárért vásárolt kesztyűket. Elmondása szerint az összeget visszafizette ügyfeleinek. Hogy mennyi használhatatlan kesztyű érkezhetett a cégtől valójában, az kérdéses: azt azonban tudni lehet, hogy a Paddy the Room 200 millió kesztyűre kapott megrendelést az Egyesült Államoktól a járvány idején.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!