A nyugati vakcinákkal oltottaknak mostantól egy megérkezés utáni gyorsteszt is elég az angliai beutazáshoz

2021. október 24. – 06:48

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnaptól gyorsteszt elvégzése is elegendő az angliai beutazás után azoknak, akik a koronavírus elleni oltás teljes dózisát megkapták nemzetközileg elismert vakcinákból. Az új tesztelési szabályozás közép-európai idő szerint hajnali 5 órakor lépett életbe, írja az MTI.

A rendelet értelmében a nemzetközileg engedélyezett oltóanyagokkal teljesen beoltott és nem vörös kategóriás – vagyis a brit kormány által járványügyi szempontból kiemelten kockázatosnak tartott – országokból érkezőknek mostantól az érkezés után nem PCR-tesztet kell elvégezni, hanem a jóval olcsóbb, néhány perc alatt eredményt mutató gyorsteszt is elégséges.

Az Európai Unió országaiból, így Magyarországról Angliába érkezők az EU digitális igazolásának bemutatásával tudják bizonyítani, hogy megkapták a koronavírus elleni oltásokat. Általános szabályként azokra érvényes az angliai beutazási feltételek könnyítése, akik az Oxford/AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech- vagy a Moderna-vakcinából, illetve ezek bármilyen kombinációjából, vagy az egykomponensű Janssen-oltóanyagból kapták meg a teljes adagot az angliai érkezés előtt legalább 14 nappal. A 14 napos időszakot nem az utolsó oltási dózis beadásának napjától, hanem a következő naptól kell számolni.

A tesztet az érkezés utáni második nap végéig el kell végezni. A szabályozás alapján az érkezés napja a nulladik napnak számít. A gyorsteszthez szükséges készletet a brit kormány által jóváhagyott egészségügyi magánszolgáltatóktól lehet megrendelni. A rendelési folyamatot és a szolgáltató kiválasztását ennek a kormányzati honlapnak a felkeresésével lehet elindítani, az új szabályozást részletesen itt ismertetik.

Az angliai érkezés utáni gyorsteszt otthoni elvégzését a beutazók a gyorsteszt eredményéről készített fényképfelvétellel igazolhatják. A fotót, amelyen látszania kell a gyorsteszt-készlet megrendeléséhez tartozó referenciaszámnak is, annak az egészségügyi magánszolgáltatónak kell visszaküldeni, amelyiktől az utas a tesztet megrendelte.

Ha a beutazók olyan angliai repülőtérre érkeznek, ahol működik gyorstesztek elvégzésére alkalmas szűrőközpont, előzetes megrendelés alapján ott is elvégeztethetik a koronavírus-szűrést. Ha a gyorsteszt pozitívnak bizonyul, akkor elkülönítésbe kell vonulni, és az eredményt egy PCR-teszt elvégzésével kell ellenőrizni, az ehhez szükséges készletet a brit állami egészségügyi szolgálattól (NHS) lehet ingyenesen megrendelni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!