A WHO becslése szerint már 80-180 ezer egészségügyi dolgozóval végezhetett a koronavírus

2021. október 22. – 00:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járványnak nagyon kitettek az egészségügyi dolgozók, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 80-180 ezer ágazati dolgozó halt bele Coviddal összefüggő betegségbe 2020 januárja óta. A világon körülbelül 135 millióan dolgozhatnak az egészségügyben.

A WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz újra elmondta, hogy az egészégügyi dolgozóknak előnyt kell élvezniük az oltásoknál, és továbbra is kritizálta a vakcinák elosztási rendszerét. A világszervezet egy másik tisztviselője pedig arra figyelmeztetett, ha nincs elég oltás, akkor a járvány jövőre is folytatódni fog.

„119 országból érkező adatból következtetünk arra, hogy globálisan ötből két egészségügyi dolgozó teljesen vakcinázott. Természetesen ez átlag elfedi a nagy különbségeket a régiók és gazdasági csoportok között” – mondta a WHO igazgatója.

Ebben igaza is van, míg afrikai országokban tíz egészségügyisre egy beoltott sem jut, addig a jóléti államokban nyolcból tíz az arány. Afrikában még az 5 százalékot sem éri el a beoltott népesség aránya, szemben a többi kontinens 40 százalékával, ami jórészt a vakcinahiánnyal magyarázható.

(via BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!