Oxigénellátási zavar miatt halhattak meg betegek egy román kórházban

2021. október 22. – 11:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt pénteken reggel két, súlyos állapotban lévő beteg a szénvásárhelyi kórház intenzív osztályán ápolt páciensek közül – írja a Maszol.ro. Az 55 és 76 éves betegek halálának ügyében a Gorj Megyei Rendőr-főkapitányság gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított bűnügyi vizsgálatot. A Digi.24 szerint azóta meghalt egy harmadik beteg, akit a marosvásárhelyi kórházba szállítottak.

Eddig még nem tisztázódott, hogyan történt az eset. Az első hírek szerint péntek reggel műszaki hiba miatt leállt a szénvásárhelyi kórház oxigénellátó rendszere. A hatóságok jelenleg azt vizsgálják, hogy a halálesetek összefüggésben állnak-e az oxigénellátó rendszer meghibásodásával. A kórház vezetői ugyanakkor korábban azt közölték, hogy az elhunyt betegek „egy percig sem maradtak oxigén nélkül”.

A Gorj Megyei Egészségügyi Igazgatóságot (DSP) már péntek reggel 7 órakor tájékoztatta a kórház arról, hogy gond van az intézmény oxigénellátó rendszerével, de megpróbálják orvosolni a problémát – közölte a katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) szóvivője. A DSP szakemberei naponta ellenőrzik a megye kórházainak intenzív osztályát. A szóban forgó kórháznál péntek reggel 7-kor jártak. Ekkor értesültek arról, hogy akadozik az egészségügyi intézmény oxigénellátó rendszere, ezért a DSP igazgatója 7 óra 11 perckor értesítette az esetről a katasztrófavédelmet, akik ezután riasztották bevetési egységeiket. A kórházhoz most más megyékből küldenek mentőautókat, összesen 67 oxigénpalackkal.

A kórház menedzsere, Constantin Târziu szerint az oxigénpalack-szükségletüket biztosító cég korábban figyelmeztette a kórházat, hogy

spóroljanak az oxigénnel, mert egyre kevesebb van készleten.

Hozzátette azt is, hogy a kórházban pénteken ellenőrzést tartó tűzoltók egyike a levegő szokásosnál magasabb oxigénkoncentrációjára figyelt fel. Ezt azzal magyarázták, hogy a betegek nyugtalanságukban néha letépik a maszkot a szájukról, így az oxigén a levegőbe áramlik – írja az Agerpres.

Cseke Attila megbízott egészségügyi miniszter helyszíni vizsgálatot rendelt el, ami el is kezdődött. A szénvásárhelyi kórházban 150 koronavírusos beteget ápolnak, akik közül 80-90 szorul oxigénre. Az oxigénellátó rendszer meghibásodása után az intenzív osztályon ápolt 15 pácienst más kórházakba szállították, néhányan már megérkeztek a zsilvásárhelyi kórházba, mások még úton vannak.

Frissítés: Az oxigénprobléma még péntek délelőtt megoldódott, a betegeket visszaszállítják a kórházba.

A brutális egészségügyi katasztrófa felé tartó Romániáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!