11 millió forint értékben vett koronavírus elleni kamu talizmánokat egy romániai város polgármestere

2021. október 20. – 17:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai Voluntari nevű város polgármestere 11 millió forint értékben vásárolt az önkormányzat pénzéből koronavírus elleni kamu amuletteket – írja a kolozsvári Főtér.

Florentin Pandele döntése nyomán két, a polgármesteri hivatal égisze alatt működő vállalat 30 ezer euróért szerzett be 990 darab, nyakba akasztható koreai „csodamedált”.

A medál csomagolása – Fotó: pureo2.eu/
A medál csomagolása – Fotó: pureo2.eu/

Az orvosi eszköznek kinéző Pure O2 Pack-Solid nevű termék leírásában azt állítják, hogy az akár 30-40 napig is távol tartja a vírust. Ha az ember a nyakába akasztva viseli, a vírus nem tud 1,3 méternél közelebb kerülni az emberhez – olvasható a tudományosan teljesen blőd szöveg, amit még azzal is tetéznek, hogy az eszköz állítólag fertőtleníteni is képes a tulajdonos maszkját.

Hogy a megtévesztés teljes legyen, a csomagolás szerint a terméket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) is engedélyezte, ami természetesen szintén nem igaz.

Romániában közben nagyon súlyos a Covid-helyzet. Több mint 1900 koronavírusos beteg vár helyhiány miatt kórházi ellátásra, folyamatosan dől meg az intenzív osztályon ápolt betegek és a napi új fertőzöttek rekordja. Közben az oltható lakosság alig több mint 35 százaléka kapta meg eddig az első oltását, 60 százalék pedig egyáltalán nem is szeretné beoltatni magát.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!