Valami bűzlik Angliában: rosszul mért a Covid-labor

2021. október 15. – 12:26

Másolás

Vágólapra másolva

Egyetlen tesztlabor nem működött megfelelően, de így is több tízezer ember hitte alaptalanul azt, hogy negatív.

Angliában és Walesben körülbelül 43 ezer embert nyugtattak meg tévesen azzal, hogy a Covid–19-tesztjük negatív. Mint a BBC írja, a hiba egy magánlaboratóriumban történt, most a nemzeti egészségügyi szolgálat, vagyis az NHS Test and Trace vizsgálata után azonnali hatállyal felfüggesztették a labort. Az eset Wolverhamptonban, a 250 ezres egykori bányászvárosban történt.

A hatóságok azonnal felveszik a kapcsolatot az érintettekkel, akik jellemzően az ország délnyugati régióiból származtak, és megkérik őket egy újabb Covid-teszt elvégzésére, mert ők teljesen feleslegesen engedték a pálcákat a garatukba vagy az orrnyílásukba, sajnos az elvégzett tesztek eredménye nem volt megbízható.

A probléma akkor derült ki, amikor részben egyesek megbetegedtek, részben más teszteljárás már kimutatta a koronavírus jelenlétét. Sajnos a hiba azzal is járt, hogy korábbi Covid-fertőzött emberek ezrei tévesen kapták azt az értesítést, hogy befejezhetik a karantént, és így természetesen újból megfertőzhettek másokat is.

Néhány hamis negatív eredmény akkor is előfordul, ha minden szabályos, de ebben a laborban szignifikánsan magasnak tűnt a számuk. Az NHS szerint a magánlaboratóriumban szeptember 8. és október 12. között elvégzett tesztek negatív eredményeit kell újra vizsgálni.

Természetesen a megismételt vizsgálatokat már nem a fake laborban végzik el. A megbukott magánegészségügyi cég közölte, hogy teljes mértékben együttműködik az egészségügyi hatóságokkal az ügyben, és hozzátette, hogy már több mint 2,5 millió mintát elemeztek az NHS Test and Trace számára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!