A skandináv országokban nem ajánlják a fiatal férfiaknak a Moderna vakcináját

2021. október 7. – 15:14

Másolás

Vágólapra másolva

Finnország csütörtöktől szünetelteti a Moderna által fejlesztett koronavírus elleni vakcina alkalmazását a fiatalabb férfiak körében egy ritka szív- és érrendszeri mellékhatásról szóló jelentés miatt. Korábban Svédországban és Dániában is hasonló döntést hoztak a Moderna-vakcina alkalmazásáról – írja a Reuters.

Mika Salminen, a finn Egészségügyi és Népjóléti Intézet (THL) igazgatója elmondta, hogy a Moderna helyett a Pfizer oltóanyagát fogja beadni az 1991 után született férfiaknak. Finnországban jelenleg a 12 évesnél idősebbek számára kínálják a koronavírus elleni oltásokat.

„Egy Finnország, Svédország, Norvégia és Dánia részvételével végzett tanulmány szerint a Moderna-vakcinát kapó 30 év alatti férfiaknál valamivel nagyobb volt a szívizomgyulladás kialakulásának kockázata, mint másoknál” – mondta Salminen.

A svéd és dán egészségügyi tisztviselők szerdán ugyanerre a tanulmányra hivatkozva bejelentették, hogy szüneteltetik a Moderna-vakcina alkalmazását minden fiatal felnőtt és gyermek esetében. Norvég egészségügyi tisztviselők szintén azt javasolják, hogy a 30 év alatti férfiak inkább a Pfizer vakcináját válasszák.

A finn Egészségügyi és Népjóléti Intézet azt közölte, hogy az ezt alátámasztó skandináv tanulmányt néhány héten belül közzéteszik. Azt is elmondták, hogy az előzetes adatokat már elküldték az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) további értékelésre.

Moderna-vakcina – Fotó: CHAIDEER MAHYUDDIN / AFP
Moderna-vakcina – Fotó: CHAIDEER MAHYUDDIN / AFP

Az EMA biztonsági bizottsága júliusban arra a következtetésre jutott, hogy az ilyen gyulladásos szívbetegségek nagyon ritkán fordulhatnak elő a Moderna vagy a Pfizer által fejlesztett védőoltás beadása után, ugyanakkor a fiatalabb férfiak esetében, a második adag oltás után már valamivel gyakrabban fordulhat elő. Ugyanakkor az Egyesült Államok, az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet szabályozó hatóságai hangsúlyozzák, hogy a Moderna és a Pfizer-BioNTech által gyártott védőoltások előnyei továbbra is felülmúlják az esetleges kockázatokat.

A Moderna szóvivője szerdán késő este azt közölte, tudnak a svéd és dán szabályozó hatóságok döntéséről. „Ezek jellemzően enyhe esetek, és az egyének általában rövid időn belül felépülnek a szokásos kezelés és pihenés után. A szívizomgyulladás kockázata jelentősen megnő azoknál, akik megfertőződnek a koronavírussal, így a védőoltás a legjobb módja az ez ellen való védekezésnek” – közölte a Moderna.

Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter újságíróknak elmondta, hogy Olaszország nem tervezi a Moderna-vakcina felfüggesztését, és azt mondta, hogy az európai országoknak szorosabban együtt kellene működniük a jobb koordináció érdekében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!