A koronavírus-fertőzés után egy évig szívbetegségekkel és vérrögökkel számolhatnak a nem súlyos állapotú betegek is

2021. október 7. – 15:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy tanulmány szerint egy évvel a Covid-19 fertőzés után is szívelégtelenség és vérrögök alakulhatnak ki olyan embereknél is, akik állapotuk miatt nem szorultak kórházi kezelésre.

A különböző szív- és érrendszeri betegségek most is a vezető halálokok közé tartoznak világszerte, de a Covid szövődményeként megszaporodhatnak ezek a kóros elváltozások egy tanulmány szerint, amelyet a Nature folyóiratban is lehozhatnak a szakértő bírálat után.

A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a kórházi kezelésben nem részesülő koronavírusos betegeknél 39 százalékkal nagyobb a szívelégtelenség kialakulásának kockázata és 2,2-szer nagyobb a vérrög képződésének esélye az első 12 hónapban azokhoz képest, akik nem kapták el a fertőzést. A tanulmányban 151 195 fertőzésen átesett veterán adatait hasonlították össze 3,6 millió Covid-mentes személyével. Igaz, a mintában felülreprezentáltak a fehér férfiak, és ez az általános megállapításokat is gyengítheti.

A mostani eredmények szerint viszont ezer koronavírus-fertőzöttre plusz 5,8 szívbetegség és plusz 2,8 tüdőembólia jutott.

A kórházba kerülők Covid-fertőzötteknél is sok betegség kockázata megnőtt, a szívrohamé 5,8-szorosára, a szívizomgyulladásé 18-szorosára ugrott a kutatók szerint. Az intenzív ellátásra szorulóknál is súlyos utóhatásokkal kell számolni, minden hetedik ilyen ember komoly szívmegbetegedésre számíthat a fertőzés utáni egy évben.

A kutatók feltevései szerint magának a vírusnak is vannak olyan mechanizmusai, amelyek közvetlenül a szívet károsítják, de a szívmegbetegedésekben a járvány miatt megváltozott életmódunk is benne van. Nőtt a társadalmi elszigeteltség, a pénzügyi szorongás, ezek a lelki tényezők, amit traumatikus élmények is súlyosbíthatnak, míg sokan egészségtelenebbül táplálkoznak vagy erősen lecsökkent a fizikai aktivitásuk.

(via Bloomberg)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!