Pánikkeltő álhírt terjesztett a koronavírusról egy texasi férfi, 15 hónap börtönre ítélték

2021. október 6. – 11:52

Másolás

Vágólapra másolva

15 hónapos börtönbüntetésre ítéletek egy texasi férfit, mert a koronavírussal kapcsolatos álhírt terjesztett a közösségi médiában – írja a CNN.

A bizonyítékok szerint a 40 éves Christopher Charles Perez 2020 áprilisában két fenyegető hangvételű bejegyzést is közzétett a Facebookon, amelyekben azt a hazugságot állította, hogy fizetett egy koronavírus-fertőzöttnek azért, hogy „nyalogassa a San Antonio környéki élelmiszerboltok árucikkeit”, és így riassza el az embereket az üzletektől – közölte hétfői közleményében a nyugat-texasi ügyészség.

„A fenyegetés hamis volt. A nyomozók és Perez saját bevallása szerint sem fizetett senkinek azért, hogy szándékosan terjessze a koronavírust az élelmiszerboltokban. A biológiai fegyverekkel kapcsolatos hamis információk és álhírek terjesztése bűncselekménynek minősül” – áll az ügyészség közleményében.

Perezt „biológiai fegyverekkel kapcsolatos álhírek terjesztése” miatt ítélték el, és a 15 hónapos börtönbüntetés mellett még 1000 dolláros pénzbüntetést is fizetnie kell. „Veszélyes betegségek terjesztésével fenyegetőzni és ijesztgetni az embereket, ez nem tréfa. A hivatal komolyan veszi az ilyen fenyegetéseket, és a törvény teljes szigorával üldözni fogja azokat” – idézi Ashley C. Hoff ügyészt a közlemény.

„Azokat, akik azzal fenyegetőznek, hogy a Covid-19-et fegyverként használják mások ellen, felelősségre vonjuk a tetteikért, még akkor is, ha ez a fenyegetés csak egy átverés volt” – mondta Christopher Combs, az FBI San Antonio-i részlegének különleges ügynöke. „Perez üzenetei a félelem és a pánik keltésére irányultak, az ítélethirdetés jól mutatja ennek a bűncselekménynek a súlyosságát” – tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!