Bíróságra ment és pert nyert egy 12 éves holland fiú, mert az apja nem engedte, hogy beadják neki a koronavírus elleni védőoltást

2021. szeptember 24. – 12:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Édesapjával szemben egy 12 éves gyerek javára döntött a bíróság a hollandiai Groningen városában csütörtökön, miután a fiú be akarta adatni magának a koronavírus elleni védőoltás, de apja ebbe nem egyezett bele.

Hollandiában a 16 év alattiak csak szüleik jóváhagyásával kaphatják meg a vakcinát. Az Rt.com tudósítása szerint a 12 éves fiú azért szerette volna megkapni a védőoltást, hogy beteg nagymamáját látogathassa. Azzal érvelt, hogy az oltás csökkentheti annak esélyét, hogy átadja a fertőzést a nagymamának, aki tüdőrákkal küzd. Apja szerint viszont az oltások „még tesztelési fázisban” vannak, és a jövőben szívproblémákat okozhatnak, valamit a gyermek nemi szervében is szövődmények léphetnek fel miattuk.

A bíró végül a gyerek javára döntött. Szerinte a szülő által vélt hosszú távú kockázatoknak a jelenlegi tudományos ismeretek ismeretében semmilyen ténybeli alapjuk nincs. Elismerte ugyan, hogy az oltásnak lehetnek a szívre gyakorolt súlyos mellékhatásai, mint például a szívburokgyulladás és a szívizomgyulladás, de ennek a kockázata kicsi, és az ilyen esetek ritkák.

A bíróság elutasított az apa esetleges fellebbezését és elrendelte, hogy a fiút oltsák be, hogy a nagymamájával tölthesse az időt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!