Szigorítottak a szlovénok a járványügyi intézkedéseken, megnőtt a kereslet az oltások iránt

2021. szeptember 20. – 14:14

Másolás

Vágólapra másolva

Az állami és a magánszektorban dolgozóknak is rendelkezniük kell QR-kóddal ellátott Covid-igazolvánnyal, amit oltás, gyógyulás vagy negatív teszt után lehet beszerezni. A döntés múlt szerdától él, azóta nőtt a beoltottak száma Szlovéniában – derült ki a válságstáb hétfői jelentéséből.

Van pontosabb adat is: szeptember 13–19. között 84 ezerrel nőtt az újonnan beoltottak száma az országban, ilyen heti adatra június eleje óta nem volt példa. Az MTI szerint megváltozott a vakcinák iránti kereslet is. A Pfizer/BioNTech-féle vakcinát továbbra is sokan kérik, de az elmúlt két hétben a legtöbben a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcinájával oltatták be magukat, mert ennek felvétele időpontjától a beoltottak már jogosultak a védettségi igazolásra.

Nemcsak a dolgozóknak kell Covid-igazolvánnyal rendelkezniük: bárki bármilyen szolgáltatást vesz igénybe, ahhoz oltási vagy gyógyulást tanúsító igazolást vagy negatív tesztet kell felmutatnia. Kivételt képeznek az alapvető élelmiszereket forgalmazó üzletek, illetve gyógyszertárak, de csakis abban az esetben, ha nem bevásárlóközpontokban működnek.

Novembertől pedig az állami hivatalokban már nem lesz elég a negatív teszt. Csakis oltási vagy gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat a dolgozók. Az alkalmazottaknak szeptember végéig fel kell venniük a koronavírus elleni védőoltás első dózisát, a másodikat pedig legkésőbb november 1-jéig. Ez a rendelet vonatkozik a rendőrségre, a hadseregre és a minisztériumokra is.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 1 088 157-en kaptak védőoltást, közülük 968 683-an már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 52, illetve 46 százaléka. Hétfőre 291 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki az országban. A vírus okozta Covid–19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon öt beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 363-an vannak kórházban, 97-en intenzív osztályon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!