Több mint százmillió adag védőoltás romolhat meg még idén

2021. szeptember 20. – 23:21

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint százmillió adag koronavírus elleni védőoltás szavatossága jár le az év végén – írja az Airfinity brit adatelemző cég figyelmeztetése alapján az MTI. A vakcinák kárba vesznek, ha nem osztják szét azokat sürgősen.

Az Airfinity beszámolója szerint a szóban forgó vakcinák több mint negyven százaléka az Európai Unió tagállamainál van.

Az adatelemző cég szerint ha az oltásokat azonnal más országok rendelkezésére bocsátanák, az elegendő lenne az eddig beszerzett és elérhetővé tett vakcinákkal együtt ahhoz, hogy a lakosok 70 százalékát beoltsák az alacsony és közepes jövedelmű országokban.

Az Airfinity szerint az EU-tagállamok, valamint Japán, Kanada, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok az év végén együttesen egymilliárddal több vakcinával fog rendelkezni ahhoz képest, mint amennyire ténylegesen szüksége van. Az említett országok korábban 1,2 milliárd adag védőoltást ajánlottak fel a következő év közepéig, de eddig ezeknek a vakcináknak mindössze 12 százalékát kapták meg más országok.

A WHO újra és újra felszólal az oltóanyagok igazságosabb elosztásáért. Míg a fejlett országokban már sokan a harmadik oltást kapják meg, addig a szegényebb országokban még sokaknak az elsőt sem adták be. A szervezet szerint ez egyrészt igazságtalan, másrészt veszélyes is: az oltatlanok között hatékonyabban terjed a vírus, így a mutáció esélye is nagyobb. Ez hosszú távon akár a már beadott vakcinák hatékonyságát is ronthatja, tehát tulajdonképpen mindenkinek érdeke, hogy világszerte minél többen legyenek beoltva.

A variánsokról a Telexikonból tudhat meg többet.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!