Az oltásellenesek egy csoportja betadint iszik a vírus ellen, az egészségügyi szakértők szerint ez nem jó ötlet

2021. szeptember 18. – 18:54

Másolás

Vágólapra másolva

Az ivermectin nevű lóféreghajtó után az oltásellenesek körében új „ellenszer” terjed a koronavírus ellen: a betadin, írja a Forbes.

A főként sebek kezelésére használt povidon-jód oldatra bár rá van írva, hogy „ne nyelje le”, az alternatív gyógymódokat kereső csoportok mégis úgy döntöttek, hogy gargalizálás után nyelnek egy nagyot a betadinból, szerintük ugyanis így lehet küzdeni a vírus ellen. A betadin-ivós trend eredete nem ismert, az interneten viszont egyre jobban terjed a koronavírus elleni küzdelem egyik opciójaként.

A betadinpártiak úgynevezett elmélete szerint az oldat „már a szájban megöli a vírust”, de a háttérhatalom és a gyógyszerlobbi kéz a kézben szabotálja, hogy az emberek megtudják az igazságot. Az AFP szerint az elmélet elsők között egy thai videóban jelent meg, ahol egy magát orvosként azonosító ember arról beszélt, hogy a gargalizált betadin megakadályozza, hogy a vírus a tüdőbe jusson. A cikk kitér arra is, hogy

a betadin gargalizálása egyáltalán nem akadályozza meg az egészségügyi szakértők szerint a koronavírus terjedését.

A szakértők szerint a betadint nem véletlen használja az általános orvostudomány is külsőleg: ennek oka ugyanis az, hogy a szer külső használatra készült. Az Oklahoma Egyetem doktora Twitteren posztolt arról, hogy habár a betadinnak van egy speciális, gargalizálásra használható 0,5%-os oldata is, ettől függetlenül semmi bizonyíték arra, hogy a betadin bármilyen formában is hatásos lenne a vírus ellen.

Tavaly kezdett el terjedni egy hasonló elmélet, miszerint az állatgyógyászatban használatos parazitaölő szer, az ivermectin hatásos a koronavírus-fertőzés ellen is – sőt, ez maga a járvány elleni csodaszer. Az európai gyógyszerhivatal szakértői ekkor leszögezték, hogy az összes rendelkezésre álló kutatási eredményt átvizsgálva arra jutottak, a koronavírus-fertőzést megelőző, vagy a betegség kezelésére alkalmas hatása továbbra sem ismert a hatóanyagnak. A használatát emiatt határozottan nem ajánlják ilyen célra.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!