Karanténba került egy teljes osztály, kötelezővé tették a maszkhasználatot az egyik pécsi iskolában

2021. szeptember 16. – 18:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök óta kötelezővé tették a maszkhasználatot egy pécsi általános iskolában, miután egy teljes osztály és ket pedagógus is karanténba került. Ugyanakkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ATV kérdésére azt válaszolta: nem tudnak igazolt fertőzésről a pécsi iskolában.

A Pécsma.hu arról írt szerdán, hogy a Jurisics Utcai Általános Iskola vezetése emailben tájékoztatta a szülőket, hogy a koronavírus igazoltan megjelent az intézményben. Az intézkedés szerint csütörtök óta csak testnevelés órán és az ebédlőben lehet maszk nélkül tartózkodni.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője, Nagy Erzsébet az ATV Híradójának elmondta, hogy az intézményvezetők saját hatáskörben elrendelhetik a kötelező maszkviselést. „Az intézményeknek továbbra is a kezükben annak a lehetősége, hogy helyi járványügyi protokollt állítsanak ki” – mondta. Az Emmi is megerősítette, hogy valóban az igazgatók dönthetnek a maszkhasználatról. Arra is kitértek, hogy a 12–17 éves diákok közül 227 ezren már megkapták az oltást, és a tanárok 85 százaléka is be van oltva.

A Pécsi Tudományegyetem professzora, Kiss István szerint a maszk használata sokat segít a járvány lassításában. „Az oltottak sem védettek 100 százalékosan, de az oltatlanok meg végképp nem. Ha még azt is figyelembe veszem, hogy a nem oltottak közül sokan keresztülestek a fertőzésen, akkor sem tartunk azon a szinten, hogy megnyugtató nyájimmunitással rendelkezne a lakosság, tehát minden eszköz fontos. Én a maszkot nagyon jó ötletnek, nagyon jó gondolatnak tartom” – mondta az egyetem Orvosi Népegészségtani Intézetének vezetője.

A Pécsi Tudományegyetem vezetése korábban úgy döntött, hogy hétfőtől zárt térben szájat és orrot eltakaró orvosi maszkot kell hordaniuk a hallgatóknak. Az intézmény közleménye szerint bár az egyetemi polgárok jelentős része rendelkezik a szükséges védettséggel, a delta variáns sokszoros fertőzőképességére, a járványügyi adatok mérsékelt emelkedésére, illetve a tanévkezdés tapasztalataira tekintettel ezt a döntést hozták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!