Magyarország akkor is bukja az uniós Pfizer-beszerzést, ha kormányváltás lesz

2021. szeptember 11. – 09:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy esetleges kormányváltás esetén sem lenne Magyarországnak lehetősége visszalépni az oltóanyag-beszerzései rendszerbe, hogy továbbra is megkaphassa a Pfizer-BioNTech-típusú koronavírus elleni vakcinát – derül ki az Európai Bizottság (EB) elnökének válaszából.

A Napi.hu arról írt, hogy Ursula von der Leyen a Demokratikus Koalíció (DK) kérdésére azt válaszolta,

„az Európai Bizottság sajnálja, hogy Magyarország úgy döntött, kilép a harmadik uniós oltóanyag-szerződésből. Emiatt azonban nem lesz képes megvásárolni egyetlen adagot sem azokból a vakcinákból, amelyeket a BioNTech–Pfizer az említett szerződés alapján szállít”.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter május 20-án a kormányinfón jelentette be, hogy – mint azóta kiderült, egyedüli EU-s országként – Magyarország nem vesz részt a következő uniós vakcinabeszerzésben, vagyis nem kéri a részét (19 millió adagot) a Pfizer-BioNTech által szállítandó 1,8 milliárd adagból.

A kormány a döntést egy nappal később azzal indokolta, hogy Magyarország azért nem vesz részt a további brüsszeli vakcinabeszerzésben, „mert csak egyféle oltóanyagot lehet választani, ami az eladónak kedvez.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!