Szlovéniában kötelező lesz az oltás az állami hivatalnokoknak, a Magas-Tátrában a zárt felvonókból tiltják ki az oltatlanokat

2021. szeptember 10. – 19:00

Másolás

Vágólapra másolva

Több szomszédos országban is szigorításokat jelentettek be a romló járványügyi helyzet miatt, melyekkel leginkább az oltatlanokat vették célba. Az MTI közlése szerint a szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszter, Zdravko Počivalšek pénteken Ljubljanában azt jelentette be, hogy az állami hivatalok alkalmazottainak kötelező lesz beoltatni magukat, a magas-tatra.info pedig arról írt, hogy Szlovákiában pedig a Magas-Tátrában lesz nehezebb az élete az oltatlanoknak, többek közt a zárt kabinos felvonókat sem használhatják majd.

Počivalšek azt mondta, most, hogy van elég vakcina, az állam nem lehet túsza azoknak, akik ellenzik a kötelező oltást, és azt is hozzátette, hogy a kormány példát akar mutatni másoknak azzal, hogy ösztönzi az állami hivatalokban dolgozók átoltottságát. A miniszter egyben azt is elmondta, hogy szerinte a szlovén munkavédelmi jogszabályok lehetővé teszik ezt a lépést.

Szlovéniában hétfőtől szinte minden ágazatra kiterjesztette a kormány a koronavírus elleni védettségi igazolást. Minden olyan személynek rendelkeznie kell oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív teszttel, aki közvetlen kapcsolatba lép másokkal, olyan intézményben dolgozik vagy olyan tevékenységet folytat, ahol fennáll a vírus terjedésének veszélye.

Horvátországban nagyon hasonló húrokat pendített meg Vili Beros egészségügyi miniszter is, aki a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, a türelmük véges, az oltottak nem lehetnek túszai az oltatlanoknak. Hangsúlyozta, hogy a vírus az oltatlanok körében szedi az áldozatait, ezért sokadjára kért mindenkit, hogy adassa be magának az oltást, valamint elmondta, hogy

a kórházban és intenzív osztályon kezelt betegek 80-90 százalékát nem oltották be.

Szlovákiában a romló járványügyi helyzet miatt jövő héttől tíz járásban, így a poprádiban is további korlátozások lépnek életbe, melyek a Magas-Tátrát is érintik. A Magas-Tátra hétfőtől a vörös zónába kerül, ami azt jelenti, hogy a be nem oltottak, és azok, akik nem rendelkeznek érvényes 72 órán belüli PCR vagy 48 óránál nem régebbi antigén gyorsteszttel, illetve 180 napon belül nem estek át a betegségen, nem ehetnek az éttermekben és a menedékházak étkezőjében – még a teraszon sem, csak az ablakon keresztül, elvitelre tudnak ételt venni.

Az egészségügyi útlevéllel rendelkezők számára továbbra is elérhető lesz a szállás, de a zárt kabinos felvonókat csak a beoltottak vehetik igénybe – 50 százalékos kihasználtság mellett –, a be nem oltottak csak a szabadtéren működő (ülőszékes) felvonókat használhatják. Azt persze érdemes hozzátenni, hogy Szlovákiában a létesítmények tulajdonosai egyes esetekben önállóan dönthetnek arról, hogy kinek milyen szolgáltatást nyújtanak, így bizonyos kérdésekben nagyobb szabadságuk van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!