Észak-Korea 3 millió adag Covid-vakcinát utasított vissza, hogy azt egy szegény ország kaphassa meg

2021. szeptember 2. – 17:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea visszautasította azt a közel 3 millió adag koronavírus elleni Sinovac-vakcinát, amelyet az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF ajánlott fel számára – írja az Insider a Voice of America (VOA) alapján. A sztálinista állam azt közölte, az oltóanyagot vigyék azokba a szegény országokba, amelyeknek nagyobb szüksége van rá.

Az ENSZ, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és más intézmények által életre hívott COVAX-program célja, hogy a világ szegényebb országai is koronavírus elleni vakcinához jussanak. Az oltóanyagok szétosztásában részt vesz az UNICEF is.

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak 2,97 millió adag kínai Sinovac-vakcinát ajánlottak fel. Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete kedden azt közölte: mivel Észak-Korea nem kér ebből a szállítmányból, a közel 3 millió adag vakcinát más ország kaphatja meg.

Észak-Korea hivatalosan máig nem ismerte el, hogy az országban vannak fertőzöttek, de az elmúlt hónapokban rendkívüli szigorításokat vezetett be. Emberi jogi szervezetek szerint az országban súlyos hiány van alapvető élelmiszerekből, higiéniás szerekből és gyógyszerből is. Júniusban Kim Dzsongun észak-koreai vezető bírálta a hatóságok felelőtlenségét és hozzá nem értését, és elismerte, hogy a vírus eljuthatott az országba.

A kommunista diktatúra korábban 2 millió AstraZeneca-vakcinát utasított vissza a vérrögképződés veszélyére hivatkozva, amely amúgy egy kifejezetten ritka mellékhatása a vakcinának. Észak-Korea inkább az orosz Szputnyik-V vakcinát részesíti előnyben, de azt szeretné, ha azt ingyenesen biztosítanák számára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!