A globális kávéellátást is megakaszthatja a vietnámi lezárás

2021. augusztus 30. – 08:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A vietnámi exportőrök attól tartanak, hogy a Ho Si Minh-városi járványvédelmi lezárások komoly fennakadást okozhatnak a világ kávéellátásában – írja a BBC. Vietnám Brazília után a világ második legnagyobb kávéexportőre, az ázsiai országból származik a sok instant kávéban és eszpresszókeverékben használt robuszta kávébabok jelentős része.

A robuszta kávébab ára idén már 50 százalékkal nőtt.

Ho Si Minh-város Vietnám legnagyobb városa, egyben a globális tengeri kereskedelem és szállítmányozás egyik fontos kikötője. A városban a járvány elleni védekezés érdekében szigorú lezárást vezettek be, ami a szállítmányozást is érinti.

A Vietnámi Kávé- és Kakaószövetség és más érdekvédelmi szervezetek arra kérték a kormányt, hogy gondolják át a szigorú lezárást, és enyhítsenek rajta a kereskedők érdekében. A termelők dolgát a konténerek hiánya és a gyorsan dráguló szállítási költségek is megnehezítik. Múlt héten a közlekedésért felelős miniszter felszólította a helyi hatóságokat, hogy enyhítsenek az áruszállítást nehezítő intézkedéseken.

A világ kávéellátása nem csak Vietnámban akadhat el: 1994 óta az idei volt a leghidegebb tél Brazíliában, és a fagyok, valamint a szárazság súlyos károkat okozott a legnagyobb kávéexportőr ültetvényein. Olyan kemény fagyok voltak, hogy néhány termesztőnek új cserjéket kell ültetnie, így akár három évbe is telhet, hogy visszatérjen náluk vissza a normális termelés. A pörköletlen kávészemek ára legutóbb hét éve volt olyan magas, mint most.

Kövess minket Facebookon is!