Könnygázzal és vízágyúval kellett feloszlatni egy kötelező oltások ellen szervezett tüntetést Athénban

2021. augusztus 29. – 22:10

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint hétezren tüntettek vasárnap Athén belvárosában a parlament épületénél az ellen, hogy bizonyos szektorok dolgozóinak kötelező jelleggel kelljen beoltatniuk magukat koronavírus ellen – írja a Reuters.

Miután néhány tüntető fáklyákat kezdett dobálni, a görög rendőrség könnygázzal és vízágyúkkal megkezdte a tüntetés feloszlatását. Hasonló jelenetek játszódtak le a görög fővárosban bő egy hónappal ezelőtt is. Már akkor is a szeptembertől tervezett intézkedések ellen tüntettek hevesen sokan, köztük ortodox hitű emberek is, akik kereszteket a magasba emelve próbálták nyomatékosítani a követeléseket.

Fáklyákkal megdobált rendőrök az ismeretlen katona sírjánál Athénban 2021. augusztus 29-én egy kötelező oltások elleni tüntetésen – fotó: Costas Baltas / Reuters
Fáklyákkal megdobált rendőrök az ismeretlen katona sírjánál Athénban 2021. augusztus 29-én egy kötelező oltások elleni tüntetésen – fotó: Costas Baltas / Reuters

A tervezet szerint bizonyos, kiemelt kockázatú szektorok dolgozóinak kötelező lenne a koronavírus elleni védőoltás, szeptembertől vezetnék be az intézkedést az egészségügyi dolgozók körében. Ez viszont sokaknak nem tetszik. A felmérések szerint a görögök többsége támogatja a tervezetet, viszont az érintett területek dolgozói már nem ilyen lelkesek.

Görögországban a lakosság nagyjából fele van beoltva, július eleje óta pedig meredeken emelkednek a napi esetszámok. Az elmúlt napokban már napi több mint háromezer új megbetegedést regisztráltak az országban, ezek az előző hullámokban tapasztalt legmagasabb napi új esetszámokat közelítik.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!