Télre ötven százalék alá csökkenhet az elsőként beoltott idősek és egészségügyi dolgozók koronavírus elleni védelme Angliában

2021. augusztus 25. – 11:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A legrosszabb forgatókönyv szerint télre akár ötven százalék alá csökkenhet Angliában az idősek és egészségügyi dolgozók koronavírus elleni védelme, akiket elsőként oltottak be az év elején. Ezt állapította meg egy brit kutatócsoport vezetője, Tim Spector a Sky News cikke szerint.

Zoe Covid néven indult egy nagymintás kutatás Angliában, több mint 1,2 millió vizsgálati eredményt hasonlítottak össze. A felméréshez egy decemberben létrehozott applikációt is használtak, amelyben a felhasználók naplózták az oltások mellékhatásait és hatékonyságát is.

A kutatásból az derült ki, hogy a Pfizer-vakcina a második oltás után egy hónappal 88 százalékos hatékonyságot nyújt, majd négy-öt hónappal később 14 százalékkal csökken a védelme.

Az AstraZenecánál már egy hónappal a második adag után 77 százalékra csökkent a védelem, négy-öt hónappal utána pedig 67 százalékos védelmet mértek a kutatók. Tim Spector a Sky Newsnak arról beszélt, hogy ez alapján sürgősen terveket kell készíteni a harmadik, emlékeztető oltások beadására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!