Tízből nyolc máltai már megkapta a koronavírus elleni védőoltást

2021. augusztus 24. – 23:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Beoltották Málta 12 évesnél idősebb lakosságának a 90 százalékát koronavírus elleni vakcinával – közölte kedden a vallettai egészségügyi minisztérium. Málta ezzel a világon az első ország, amely elérte ezt az átoltottsági szintet – írja az MTI.

A máltai kormány ezért most a legtöbb oltóközpont bezárása mellett döntött, egyedül az ország északkeleti felében található Msidában működő Máltai Egyetem kampuszán tartanak meg egy ilyen létesítményt.

Az egészségügyi minisztérium szerint több mint 792 ezer dózis védőoltást használtak fel, a valamivel több mint félmillió lakosú szigeten nagyjából 410 ezer embert oltottak már be, ami több mint 80 százalékos átoltottságot jelent a teljes lakosság körében. „Világrekordot döntöttünk. Már nem szükséges nyitva tartani minden oltóközpontot, mivel Málta (és a Máltához tartozó) Gozo sziget 12 évesnél idősebb lakosságának 90 százaléka be lett oltva” – jelentette ki Chris Fearne egészségügyi miniszter.

A miniszter azt is közölte, hogy szeptember 6-tól a beoltott személyek részt vehetnek a legfeljebb százfős nyilvános rendezvényeken. A koncertek és esküvők esetében a résztvevők maximális számát az eddigi háromszázról ötszázra emelték. A következő hetekben további lazítások várhatóak, de a hatóságok továbbra is kitartanak a szigorú beutazási korlátozások mellett. Az uniós országokból, valamint Nagy-Britanniából és az Egyesült Államok egyes tagállamaiból csak a teljeskörűen beoltott emberek utazhatnak be.

Máltán a járvány kitörése óta 35 866 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 437-en haltak meg a fertőzés szövődményei miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!