21 új koronavírus-fertőzöttet találtak Új-Zélandon

2021. augusztus 22. – 21:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt egy napban 21 új koronavírusos esetet regisztráltak Új-Zélandon, öt nappal azután, hogy egyetlen eset miatt országos lezárásokat rendeltek el – írta meg a BBC.

Jelenleg 72 aktív esetről tudni. A városban hét iskola is pozitív esetekről számolt be, diákok betegedtek meg, emellett Wellingtonban, a fővárosban hat új beteget találtak.

Nagyjából fél éve nem jelentettek új esetet, amikor augusztus 17-én pozitív tesztet produkált egy aucklandi férfi, ezért országos lezárásokat rendeltek el. Aucklandben és Coromandelben, ahol a férfi járt, hét napig, más helyeken pedig három napig tartanak a korlátozások. Az új fertőzések miatt valószínű, hogy meghosszabbítják az aucklandi lezárást, amely kedden járna le.

Úk koronavírus-fertőzöttek számának hétnapos csúszóátlaga az elmúlt 4 hónapban Új-Zélandon és Magyarországon – Grafikon: OWID
Úk koronavírus-fertőzöttek számának hétnapos csúszóátlaga az elmúlt 4 hónapban Új-Zélandon és Magyarországon – Grafikon: OWID

Jacinda Ardern szerint az új fertőződést vélhetően a koronavírus delta variánsa okozta, ám ezt egészségügyi hatóságok akkor még nem erősítették meg. A koronavírus elleni küzdelemért felelős miniszter, Chris Hipkins szerint a delta variáns „nagyot változtat a játékon”, ami miatt a meglévő óvintézkedéseket már nem tartja megfelelőnek.

A szigetországban eddig szigorú lezárásokkal küzdöttek a járvány ellen, az intézkedések pedig hatékonynak tűntek. Tavaly óta alig több mint 3 ezer koronavírusos esetet regisztráltak, és csupán 24 áldozata volt a vírusnak.

Az új-zélandi egészségügyi minisztérium honlapja szerint az ötmillió lakosú szigetországban eddig csaknem 1,7 millióan kapták meg az oltás első adagját, 960 ezer ember kapott két oltást.