Izraelben már három évtől mérik a gyerekek antitestjeit, hogy minél kevesebben kényszerüljenek karanténba

2021. augusztus 22. – 21:33

Izraelben már három évtől mérik a gyerekek antitestjeit, hogy minél kevesebben kényszerüljenek karanténba
Izrael gyerekeken végeznek antitesttesztet Netánja városában 2021. augusztus 22-én – Fotó: Jack Guez / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Izraelben nagyszabású antitestvizsgálat indult vasárnap, amelyben a 3 és 12 év közötti gyerekek koronavírus elleni ellenanyagszintjét mérik – írja az AFP. A program célja, hogy a hatóságok képet kaphassanak az oltáshoz még túl fiatal gyerekek védettségéről.

Izrael a koronavírus elleni átoltottság egyik globális éllovasa, a 12-15 éves gyerekek oltását is az elsők között kezdték meg, amit az is indokolt, hogy a június végétől az esetszámok újbóli növekedését okozó delta variáns terjedésében ez a korosztály is fontos szerepet játszik. A kormány azóta vissza is hozta a beltéri maszkviselési kötelezettséget, de kitart amellett, hogy újabb lezárásokra nincs szükség – és különösen szeretnék elkerülni a gyerekek fejlődésére és mentális állapotára is negatívan ható iskolabezárásokat.

Ehhez azonban pontosabb képet szeretnének kapni arról, milyen szintű a gyerekek védettsége. A 12 évesek és az annál idősebbek már olthatóak, a 12 év alattiak azonban még nem, ezért erre a 1,5 millió gyerekre összpontosít az országos, ingyenes antitestvizsgálat. A célja, hogy felmérjék, mely gyerekeknél indult be az antitesttermelés – és ezzel alakulhatott ki valamilyen szintű védettség – egy korábbi, jó eséllyel tünetmentes és ezért azonosítatlan fertőzés után. Azoknak a gyerekeknek, akiknél magas antitestszintet mérnek, nem kell majd karanténba vonulniuk, miután igazolt fertőzött közelébe kerülnek, és így a tanévből sem esnek ki.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mára tudjuk: a delta variánssal még a súlyos betegségtől védett oltottak is megfertőződhetnek, illetve továbbfertőzhetnek, és azoknál az újrafertőződés esélye még nagyobb, akik átestek ugyan a fertőzésen, de nem kaptak utána oltást. Ezzel együtt valamilyen szintű védelmet az átfertőzöttség továbbra is nyújthat a tünetes megbetegedés ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!