Zárt kapus lesz a paralimpia is, Szerbiában keddtől jön a harmadik oltás

Legfontosabb

2021. augusztus 16. – 12:31

frissítve

Zárt kapus lesz a paralimpia is, Szerbiában keddtől jön a harmadik oltás
Egy egészségügyi dolgozó mintát vesz egy autós tesztelő állomáson Sydney Smithfield nevű elővárosában augusztus 12-én – Fotó: Saeed Khan/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Lakosságarányosan nézve (1 millió lakosra vetítve) jelenleg Grúziában, Kazahsztánban, Mongóliában, Thaiföldön és Izraelben regisztrálják a legtöbb új fertőzöttet a világban a Worldometers adatai szerint.

Az első tíz ország között van még Oroszország (7.), Japán (8.) és a Fülöp-szigetek (10). Figyelemreméltó, hogy az új fertőzések arányát nézve a 222 országot felsoroló listán a szomszédos Ausztria jelenleg a 14., Szlovénia pedig a 21. (A listán Magyarország tévesen a 26. helyen áll, mert a magyar hatóságok a hétvége után három nap összesített adatait közlik, és a Worldometers ezt vette alapul a számításnál).

A napi szintű Covid-19 halálozást nézve – szintén egymillió lakosra vetítve – a legrosszabb a helyzet jelenleg Grúziában, Oroszországban és Kazahsztánban.

Japánban a koronavírusos esetek folyamatos növekedése miatt a Japán kormány szeptember közepéig meghosszabbítja a veszélyhelyzetet Tokióban és más régiókban is – írja a Reuters. A rendkívüli jogrend augusztus 31-ig lett volna érvényben, de a meghosszabbítást a járvány számai és az augusztus 24-től szeptember 5-ig tartó paralimpiai játékok is indokolják. A szervezők hétfőn úgy határoztak, hogy az olimpiához hasonlóan a paralimpiát is zárt kapuk között rendezik majd meg. Az egyetlen kivételt a helyi diákok képezik, az ő jelenlétükről az iskolák vezetése egyeztet majd a szülőkkel az MTI híradása alapján. Japánban az emberek mindössze 36 százalékát oltották be eddig két dózissal.

Ausztráliában a koronavírus-járványban az eddigi legmagasabb napi halálozási számot regisztrálták Sydney-ben, a járvány ausztráliai harmadik hullámának epicentrumában. Melbourne-ben pedig további két héttel meghosszabbították a kijárási korlátozásokat, benne éjszakai kijárási tilalommal. Sydney-ben, Új-Dél-Wales állam fővárosában már nyolcadik hetükbe léptek a kijárási korlátozások, amelyeknek a betartatását a hadsereggel megerősítve próbálja kikényszeríteni a rendőrség. Az elmúlt 24 órában heten haltak meg a városban Covid-19 betegségben, amire még nem volt példa. Az államban egy nap alatt 478-cal nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, ami szintén a legnagyobb napi növekmény a járvány kezdete óta.

Szerbiában keddtől kapható a vakcina harmadik adagja. A megerősítő oltást azok kaphatják meg, akik gyenge immunválaszt adtak a vakcina első két adagjára – jelentette be Darija Kisic Tepavcevic szociálisügyi miniszter, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb tagja. Először a legveszélyeztetettebbek, később viszont bárki felveheti az oltás harmadik adagját.
A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 817-tel 732 044-re, Koszovóban 1096-tal 115 921-re, Észak-Macedóniában 805-tel 162 182-re, Montenegróban 446-tal 106 196-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 172-vel 207 468-ra növekedett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!