Három gyógyszert tesztel a WHO, hogy hatékonyak-e a koronavírus ellen is

2021. augusztus 11. – 21:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán jelentette be, hogy rövidesen három, más betegségek ellen alkalmazott gyógyszert kezd el tesztelni, hogy azok hatékonyak-e a koronavírus ellen is. Az artesunatot a malária súlyosabb formája ellen alkalmazzák, az imatinibet bizonyos daganatos betegségek, infliximabot pedig az immunrendszer zavarainak kezelésére használják, írja az MTI.

A WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz sajtótájékoztatóján elmondta: a klinikai teszteket 52 országban és több mint 600 kórházban végzik majd, az eredményeket szeptemberben hozzák nyilvánosságra.

A WHO úgy számol, hogy a jelenlegi tempó mellett jövő év elejére több mint 300 millió fertőzött lehet a világon. Az új gyógyszerek kipróbálásával az a WHO célja, hogy csökkenjen a halálozások és a kórházban ápoltak száma, lerövidüljön a kórházi ápolás időtartama. A WHO tavaly indította el a Szolidaritás Kísérletet, amelynek során négy gyógyszert próbáltak ki korábban, de ezek – a remdesivir, a hidroklorokin, a lopinavir és az interferon – alig voltak hatással a globális halálozásra.

A világon 203 980 078 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 314 007 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint. A legtöbb fertőzöttet továbbra is az Amerikai Egyesült Államokban, Indiában és Brazíliában regisztrálták. Magyarországon 18 824 aktív esetet tartanak számon, szerdán 80 új fertőzöttet jelentettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!