Egy nem létező, Wilson Edwards nevű svájci biológusra hivatkozva kritizálta a WHO-t a kínai állami média

2021. augusztus 11. – 17:30

Másolás

Vágólapra másolva

Svájc pekingi nagykövetsége felszólította a kínai állami médiát, hogy hagyják abba az álhírek terjesztését, és távolítsák el az álhíreket tartalmazó cikkeiket és bejegyzéseiket. A svájci nagykövetség a Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy az állítólagos svájci biológus, akit a kínai média az elmúlt napokban idézett a koronavírus-járvány kapcsán, nem is létezik – írja a BBC.

A Twitter-bejegyzésben a svájci nagykövetség azt írta, hogy Wilson Edwards nevű svájci állampolgárról nem tudnak, ilyen néven senki sem publikált tudományos munkákat Svájcban. Ennek ellenére a kínai médián végigfutott „a svájci biológus” Facebook-bejegyzése, amiben az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) és az Egyesült Álalmokat kritizálta, valamint a koronavírus kínai eredetét kérdőjelezte meg.

A bejegyzés hitelességét nem volt nehéz ellenőrizni, a profilt két héttel ezelőtt regisztrálták, és csupán három ismerőse volt – jegyzi meg a nagykövetség. „Bár nagyra értékeljük az országunkra irányuló figyelmet, Svájc nagykövetségének sajnos tájékoztatnia kell a kínai közvéleményt, hogy ez a hír hamis” – áll a svájci nagykövetség közleményében.

Ennek ellenére a China Global Television Network (CGTN), a Shanghai Daily és a Global Times kínai napilap is átvette a Facebook-bejegyzést. A Shanghai Daily például azt írta: „Egy európai biológus azzal a megdöbbentő állítással állt elő, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanácsadó csoportja, amely a vírusok, köztük a Covid-19 világjárványért felelős vírus eredetének nyomon követésével foglalkozik, politikai eszközzé vált.”

Több médium azóta már eltávolította a kamu biológust idéző cikkeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!