Magyar nyelvű infografika készült a hosszú Covid kezelési lehetőségeiről

2021. augusztus 4. – 12:33

Másolás

Vágólapra másolva

A Covid1001 lefordított egy ábrát, ami a sokakat érintő hosszú Covid kezelési lehetőségeiről jelent meg a BMJ-n. A fertőzést követő, hosszan tartó betegségről korábban ebben a cikkben írtunk.

A posztakut Covid-19 úgy tűnik, hogy több szervet is érinthet, és egyelőre akkor beszélünk róla, ha a betegség megjelenése után 3-12 héttel a beteg még mindig tapasztal bizonyos tüneteket. Nem mindenkinél ugyanazok a tünetek jelentkeznek: van, aki még sokáig nehezen kap leveőt, míg másnál megjelenhet az agyköd, ami jelentősen megnehezítheti az ember életét és munkáját.

Az ábra szerint a tünetek klinikai státuszfelmérést igényelnek – például hőmérést, szívfrekvencia és szívritmus mérését, pulzoximetriát –, amik alapján fel lehet mérni, hogy kell-e klinikai tesztelés, amivel ki lehet zárni más betegségeket (például tüdőembóliát vagy miokarditiszt). Ilyen vizsgálat lehet egy teljes vérkép, vagy a májfunkciók tesztelése.

Eközben már érdemes azt is megnézni, hogy van-e valamilyen társbetegsége a páciensnek, mert azokat a Covid-19-cel együtt kell kezelni. Azt is figyelembe kell venni, hogy milyen támogatásokra szorul a betegség miatt az illető, hiszen a járvány miatt sokan elveszítették hozzátartozóikat, munkahelyüket, így lelki és anyagi problémákkal is szembesülhettek.

A klinikai eredményekből kiderül, hogy milyen jellegű a hosszú Covid, ami lehet például neurológiai, kardiológiai és légúti. Ekkor már ki lehet dolgozni orvosi és otthoni kezelést is.

Az eredeti cikk fordítását és a magyarra fordított ábrát a Covid1001 oldalán olvashatja el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!