Szeptembertől Németországban is felkínálják a harmadik oltás lehetőségét

2021. augusztus 2. – 20:14

Másolás

Vágólapra másolva

Beindítják a 12 év felettiek oltási programját, a kockázati csoportokba tartozók számára pedig szeptembertől kínálják fel a harmadik oltás lehetőségét – erről döntöttek találkozójukon a német tartományok egészségügyi miniszterei és Jens Spahn, a szövetségi egészségügyi miniszter.

Mivel több német tartományban már augusztus 2-án elkezdődött az új tanév, ezért nem meglepő, hogy az iskolakezdéshez igazították a gyerekek és a fiatalok oltási programját. Bár már az EMA erre vonatkozó döntése óta oltanak 12 és 18 év közöttieket a koronavírus elleni védőoltással, eddig csak a veszélyeztetett csoportokba tartozó fiatalok kaptak a vakcinából – ezt terjesztik ki most általánosan minden 12 év felettire, írja a Tagesschau.

Az oltóközpontok és a háziorvosok mellett az egyetemeken és a szakiskolákban is oltópontokat alakítanak ki a diákoknak. „Úgy szeretnénk megadni a lehetőséget az oltásra, hogy ne merüljön fel kérdés senkiben arról, hogy mindez önkéntes” – hangsúlyozták közös nyilatkozatban a találkozó után az egészségügyi miniszterek.

„Mindenkinek, aki be akarja oltatni magát a nyáron, annak lesz erre lehetősége. Elegendő oltóanyagunk van minden korosztálynak”

– mondta Jens Spahn, a tárca szövetségi vezetője.

A gyerekek és a fiatalok oltása mellett szeptembertől felkínálják a harmadik oltás lehetőségét az időseknek és a krónikus betegeknek, „mert náluk a legnagyobb a veszélye az oltás nyújtotta védelem hiányának”, mondta Klaus Holetschek bajor miniszter. Harmadik oltásként mindenkinek mRNS-vakcinákat (Pfizer–BioNTech, Moderna) kínálnak majd fel – sőt, várhatóan azok is kérhetnek harmadik dózist, akiket vektorvakcinával (Janssennel vagy AstraZenecával) oltottak be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!