Enyhítik Csehországban is a járványügyi korlátozásokat, de szinte csak a beoltottak járnak jól

2021. augusztus 2. – 15:09

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány területen vasárnaptól kezdve már Csehországban is előnyt élveznek a koronavírus ellen beoltott személyek a nem beoltottakkal szemben, írja az MTI. Ukrajnában pedig hasonló intézkedésekre készülnek az állami hírügynökség beszámolója szerint.

Vasárnaptól a csehországi kültéri tömegrendezvényeken 7000-re, a beltérieken pedig 3000-re emelték a résztvevők maximális számát – sőt, ezt túl is léphetik a rendezők, de csak olyanokkal, akik már be vannak oltva, vagy hat hónapnál nem régebben estek át a betegségen. Az éjjeli klubokban és a bárokban is szólhat újra az élő zene, de itt is csak a beoltottakat engedhetik majd be.

A színházakba és más kulturális rendezvényekre is előbb kaphatnak belépőt a koronavírus ellen beoltott személyek, és a fürdőkben, a strandokon vagy az éttermekben is oltási igazolásra, vagy friss negatív tesztre lesz szükség a belépéshez.

A szabályokat a prágai egészségügyi minisztérium ígérete szerint szigorúan figyelik majd, ehhez kapcsolódóan az ezer főnél nagyobbra tervezett tömegrendezvényeket előre be kell majd jelenteni. Bár a cseheknél jónak mondható a járványhelyzet napi 100-200 körüli új fertőzöttel, aggódnak az indiai delta-variáns terjedése miatt is, ami a bulizó-fesztiválozó fiatalok közt igen gyorsan terjedhet.

Hasonló intézkedéseket terveznek Ukrajnában is, legalábbis erről írt Facebook-oldalán az ukrán parlament egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke, Mihajlo Raduckij. Eddig egyedül az oktatásban vezették be azt a szabályt, hogy csak ott taníthatnak tovább a tantermekben, ahol a tanárok legalább 80 százalékát beoltották. Egyelőre volna még hova fejlődni az oltottság terén az adatok szerint, ugyanis eddig csak a pedagógusok fele vette fel a koronavírus elleni vakcinát, írja az Ukrajinszka Pravdára hivatkozva az MTI.

Igaz, arányaiban ez is jóval magasabb az országos átlagnál: eddig közel 3,6 millióan kapták meg legalább a vakcina első adagját, 2 milliónál valamivel többen pedig mindkét dózist – az ország lakossága viszont 42 millió fő.

„Egy beteg buszvezető nem kevesebb embert fertőz meg, mint egy tanár” – mondta a kormánypárti politikus, aki szerint hasonló korlátozást kellene bevezetni a közösségi közlekedésben, az éttermekben és a kocsmákban, az üzletekben és az önkormányzati intézményekben is.

Igaz, Ukrajna országos tisztifőorvosa, Ihor Kuzin szerint a kormányzat nem tervez további korlátozásokat az oltottság alapján – inkább azt vizsgálják, hogyan enyhíthetnék ezeket az intézkedéseket a beoltottak számára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!