Vizsgálja a francia Sanofi koronavírus elleni vakcináját az Európai Gyógyszerügynökség

2021. július 21. – 22:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megkezdte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a francia Sanofi gyógyszeripari vállalat koronavírus ellen kifejlesztett, Vidprevtyn névre keresztelt vakcinájának folyamatos felülvizsgálatát.

A szervezet szerdai közleménye szerint az ügynökség döntése a szakvizsgálat megkezdéséről a laboratóriumi kutatások és a felnőtteken végzett klinikai vizsgálatok előzetes, kedvezőnek mutatkozó eredményein alapul. A tanulmányok azt mutatják, hogy a vakcina olyan antitestek termelését váltja ki, amelyek a koronavírust támadják meg, és elősegíthetik az általa okozott betegség elleni védekezést – írja az MTI.

Az eljárás során értékelni fogják a Vidprevtyn nevű vakcina hatékonyságára és biztonságosságára, valamint minőségére vonatkozó adatait, hogy megbizonyosodjanak róla, az oltóanyag előnyei felülmúlják-e az esetleges kockázatokat. A folyamatos felülvizsgálat addig folytatódik, amíg elegendő bizonyíték nem áll rendelkezésre a forgalomba hozatali engedély hivatalos kérelmének beadásához. Az EMA nyilvánosságra hozza majd a vakcináról kialakított véleményét, illetve azt is, ha a gyártó benyújtja az oltóanyag forgalomba hozatali engedély iránti kérelmét – áll a közleményben.

A Sanofi a brit GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszeripari vállalattal közösen fejlesztette ki a koronavírus elleni vakcinát. Az oltóanyag ugyanazt a rekombináns fehérjealapú technológiát alkalmazza, mint a francia vállalat influenza elleni egyik oltóanyaga.

A vakcina a SARS-CoV-2 koronavírus felületén található tüskefehérje laboratóriumban tenyésztett változatát tartalmazza.

Beoltást követően a szervezet immunrendszere a tüskefehérjét idegenként azonosítja, és antitesteket termel ellene. Ha az oltott személy később kapcsolatba kerül a koronavírussal, immunrendszere felismeri a vírusfehérjét, és készen áll arra, hogy védelmet nyújtson a koronavírus ellen.

Az EMA még négy másik vakcinát is vizsgál: az orosz Szputnyikot, a kínai Sinovacot, valamint az amerikai Novavax és a német CureVac oltóanyagát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!