Az amerikaiak ötöde hiszi, hogy mikrocsipek vannak a koronavírus elleni vakcinákban

2021. július 20. – 22:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy felmérésből az derült ki, hogy az amerikaiak 20 százaléka hisz abban az összeesküvés-elméletben, hogy a koronavírus elleni vakcinákban mikrocsipek vannak, írja az Insider.

Arról a világszerte elterjedt összeesküvés-elméletről van szó, ami szerint a vakcinákkal mikrocsipeket ültetnek az emberekbe. A YouGov és az Economist közös tanulmánya szerint a 30–44 év közöttiek hisznek leginkább az elméletben, a korosztály 7 százaléka szerint „biztosan igaz”, 20 százalékuk szerint „valószínűleg igaz”, a megkérdezettek kevesebb mint fele szerint pedig (46%) „biztosan hamis” a teória.

Soha semmilyen bizonyíték nem támasztotta alá ezt az elképzelést, ennek ellenére tele lett az internet a mikrocsipekről szóló hamis videókkal és tartalmakkal, amik máig ellepik a közösségi média felületeit. A mesterterv mögötti gonosztevő a teória szerint pedig nem más, mint a Microsoft alapítójaként ismert Bill Gates. Egyébként a Bill és Melinda Gates Alapítvány korábban azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy ez az állítás „hamis”.

Dr. Geoffrey Dancy konteószakértő az Insidernek azt mondta:

„Az emberek a nagy bizonytalanságban folyamodnak az összeesküvés-elméletekhez, amikor magyarázatot keresnek olyan dolgokra, amiket egyébként nem tudnak megmagyarázni.”

Szerinte azért lett ennyire népszerű a mikrocsipes elmélet, mert az összeesküvés-elméletek gyors választ adnak a problémákra, és „lehet velük valakire mutogatni a problémákért”. Ebben az esetben könnyen el lehet hitetni, hogy egy vagy több személy felel a járványért, legyen az Bill Gates vagy az amerikai fővirológus, Anthony Fauci.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban kijelentette, hogy a koronavírus-járvány mellett folyamatosan számolni kell a veszélyes félretájékoztatási hullámmal is.

„Nem csak a vírus ellen küzdünk” – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

„A trollok és összeesküvés-elméletek ellen is harcolunk, amik a félretájékoztatással aláássák a járvány elleni védekezést.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!