Bocsánatot kért a holland miniszterelnök a korlátozások túl korai feloldásáért

2021. július 12. – 18:47

Másolás

Vágólapra másolva

Mark Rutte holland miniszterelnök bocsánatot kért azért, mert túlságosan korán oldották fel a járványügyi korlátozásokat, írja az Euronews.

Hollandia június végén enyhített a szigorításokon, a fertőzések száma azonban az utóbbi napokban megugrott. A holland kormány ezért újra bezáratta a bárokat és diszkókat, hogy lassítsa a delta variáns terjedését. Az éttermek pedig csak éjfélig lehetnek nyitva.

„Rosszul kalkuláltunk, csalódottak vagyunk emiatt, és bocsánatot kérünk” – mondta. Múlt pénteken Rutte és Hugo de Jonge egészségügyi miniszter még visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a kabinet június végén túl korán enyhített, most a pénteki nyilatkozatukért is elnézést kértek.

Mint mondta, a fertőzések számának növekedése gyorsabb, mint ahogy az előzetes számításokban kalkuláltak. A mostani szigorítások várhatóan augusztus 13-ig tartanak.

A Die Presse azt írta, hogy a közelmúltban Hollandiában 24 órán belül mintegy 7000 új fertőzést regisztráltak, körülbelül hétszer annyit, mint az előző héten. Csak a német határhoz közeli Enschede egyik diszkójában 200 ember fertőződött meg egy éjszaka alatt, főként fiatalok, pedig csak negatív teszttel lehetett bemenni a szórakozóhelyre. A fertőzésszám emelkedésével ugyanakkor nem emelkedett jelentősen a kórházba kerülők száma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!