A delta variáns miatt mRNS alapú vakcinát javasolnak Németországban második oltásnak

2021. július 01. – 20:04

Másolás

Vágólapra másolva

Vegyes oltást javasolnak Németországban a terjedő és fertőzőbbnek tartott delta variáns miatt. Eszerint ha za első oltóanyag adenovírus alapú AstraZeneca volt, akkor jobb, ha a második oltóanyag inkább az mRNS alapú Pfizer-BioNtech- vagy Moderna-vakcina.

Adenovírus alapú az egydózisú, Németországban szintén bevethető Janssen vakcina, és ilyen az orosz Szputnyik V is, utóbbit azonban az EU-ban csak Magyarországon vetették be a koronavírus ellen, így ezzel kapcsolatos ajánlás nem merült fel Németországban, ahogyan a kínai – a leghagyományosabb technológiát követő, elölt vírusokkal dolgozó – Sinopharmmal sem.

A németországi állandó oltási bizottság (STIKO) ajánlása szerint az adenovírus-vektor alapú AstraZeneca és egy mRNS alapú vakcina – vagyis a Moderna vagy a Pfizer/BioNTech-féle oltás – keverése sokkal erőteljesebb immunválaszt vált ki, mint két adag AstraZeneca oltás. A két adag beadása között négy hetet kell várni.

A STIKO ajánlásában kiemelte, hogy a második adagot feltétlenül be kell adatni, mert egy oltás nem biztosít kellő védelmet a vírus okozta betegséggel (Covid-19) szemben, ha a delta variáns okozza a fertőzést.

Merkel is ilyen koktélt kapott

Ezt az úgynevezett heterogén oltási sémát eddig csak a hatvan éven alattiaknak javasolták, az új ajánlásban viszont életkortól függetlenül mindenkinek. Ezt a megoldást alkalmazták például Angela Merkel kancellárnál, aki az AstraZeneca készítménye után Moderna-féle vakcinát kapott második oltásként.

A szövetségi kormány adatai szerint csütörtökig 45 817 029 ember – a lakosság 55,1 százaléka – kapott legalább egy adag oltást a Covid-19 ellen. Teljes oltással 30 986 527 ember – a lakosság 37,3 százaléka – rendelkezik.

A vírus alfa nevű, korábban britnek is nevezett, B.1.1.7-es jelzésű változatának szétterjedése révén kibontakozott harmadik járványhullám május óta enyhül Németországban. A vírus terjedésének lassítását szolgáló korlátozások nagy részét visszavonták, de várhatóan még hónapokig érvényben maradnak az alapvető fertőzéshigiéniai szabályok, például a maszkviselés és távolságtartás közösségben.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint az utóbbi 24 órában 892 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez bő tízszázalékos csökkenés az egy héttel korábbi 1008-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 729 033 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 63 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 90 938-re emelkedett.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!