Több mint 100 delta variánssal fertőzöttet azonosítottak Csehországban, de felbukkant a lambda mutáció is

2021. június 29. – 23:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus delta variánsának 120 fertőzöttjét azonosították eddig a csehországi laboratóriumban, írja az MTI.

A cseh Nemzeti Egészségügyi Intézet (NRL) kedden délután nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderült, hogy a delta variáns a 14 cseh régió közül hatban van már jelen. A laboratóriumi vizsgálatok egy lambda variánst is kimutattak,

amely elsősorban a dél-amerikai Peruban van tömegesen jelen.

A lambda variáns a jelentés szerint Németországból kerülhetett Csehországba. A jelentés összesen 4717 eset laboratóriumi vizsgálatán alapul. Helena Jirincová, az NRL igazgatója szerint Csehországban a koronavírus brit variánsa dominál jelenleg. Csehország azért követi a mutációkat, mert a cseh szakértők egyetértenek abban, hogy a járvány esetleges újabb hullámának megakadályozásához feltétlenül szükség van a koronavírus-mutánsok terjedésének a feltérképezésére és követésére.

Csehországban a koronavírus-járvány terjedése az egészségügyi tárca kimutatásai szerint az utóbbi hetekben nagyon meggyengült, és a tavaly júliusi szintre esett vissza. Andrej Babis kormányfő ugyanakkor kedden azt hangsúlyozta, hogy a járvány még nem ért véget, és továbbra is szükség van az óvatosságra és bizonyos óvintézkedésekre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a brit, a dél-afrikai és a brazil után május 11-én a B.1.617 jelű indiai variánst is a „globális aggodalomra okot adó változatok” közé sorolta. Ez a variáns gyorsabban terjed az eddigi változatoknál, a fertőzőképessége még a brit variánsénál is nagyobb.

A benne lévő egyik mutáció miatt gyorsabban el tud szaporodni a szervezetben, és súlyosabb tüneteket is okozhat. Az indiai tapasztalatok szerint ez a variáns gyakrabban okoz atípusos klinikai tüneteket: hastáji fájdalmakat, hányingert, hányást, hasmenést, halláskárosodást. Kevésbé okoz viszont lázat.